Ministeri Risikko: Epäpätevien lääkärien kiinnijäänti osoitus valvonnan tehostumisesta
"Epäpätevien lääkärien kiinnijäänti osoittaa sen, että terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvonta on tehostunut. Ammattipätevyyden voi selvittää puhelinsoitolla tai sähköpostilla Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston, Valviran, rekisteristä. Henkilökunnan ammattipätevyyden selvittämisen tulisikin olla osa potilasturvallisuuden edistämistä jokaisessa terveydenhuollon yksikössä", sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko sunnuntaina 17. tammikuuta Kokkolassa.
Ministeri Risikko peräänkuulutti omavalvontaa ja työnantajien velvollisuutta tarkistaa terveydenhuollon ammattihenkilön ammattipätevyys työhönottotilanteessa.
"Valviran ylläpitämässä Terhikki-rekisterissä on yli 360 000 terveydenhuollon ammattihenkilön tiedot, ja ne voi tarkistaa puhelimitse tai sähköpostitse. Viime keväänä päätettiin, että myös opiskelijoiden tiedot merkitään rekisteriin. Terhikki-rekisteriin on nyt merkitty myös ne lääketieteen, hammaslääketieteen ja farmasian opiskelijat, jotka suorittamiensa opintojen perusteella saavat tilapäisesti toimia laillistetun ammattihenkilön tehtävissä", ministeri muistuttaa.
"Tietojen tarkistaminen Terhikki-rekisteristä helpottuu entisestään, kun Valvira avaa tänä vuonna verkkoon julkisen tietopalvelun, josta työnantajat ja kansalaiset voivat tarkistaa terveydenhuollon ammattihenkilön ammattipätevyyden. Tavoitteena on sisällyttää myös opiskelijoiden tiedot julkiseen tietopalveluun", ministeri kertoo.
Potilasturvallisuustyötä ja sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaa on tehostettuMinisteri Risikon mukaan valvonnan tehostamisella sekä paikallisesti että valtakunnallisesti pystytään parantamaan potilasturvallisuutta.
"Jokaisella terveydenhuollon yksiköllä tulee olla potilasturvallisuussuunnitelma, joka on osa omavalvontaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vastaa palvelujen laadun ja potilasturvallisuustyön kehittämisestä ja koordinoinnista valtakunnallisesti. Valviran valvontaresursseja on lisätty ja sillä on tämän vuoden alussa valtuudet myös sosiaalihuollon toimintayksiköiden valvontaan. Tämä parantaa muun muassa vanhusten palvelujen seurantaa ja valvontaa."
Ministeri kertoi, että potilasturvallisuuden parantamiseksi sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan lainsäädäntömuutoksia sekä osallistutaan muiden hallinnonalojen säädöshankkeisiin, joiden tavoitteena on tunnistaa mahdollisimman varhain sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviin soveltumattomat henkilöt.
"Muutosten valmisteluvastuu on sosiaali- ja terveysministeriöllä, oikeusministeriöllä ja opetusministeriöllä. Oikeusministeriön työryhmä kartoittaa turvallisuusselvityksen käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön luotettavuuden selvittämisessä ja tiedonkulun parantamista tuomioistuinten ja Valviran välillä. Työryhmä muun muassa arvioi, tulisiko kaikkien sosiaali- ja terveyssektorilla toimivilta tarkistaa taustat kuten lasten ja nuorten parissa työskenteleviltä. Opetusministeriön nk. SORA-työryhmä on valmistellut ehdotukset opiskelijoiden alalle soveltumattomuuden ratkaisemiseksi. Työryhmä ehdotti mahdollisuutta muun muassa sosiaali- ja terveysalalle soveltumattoman opiskelijan opintojen keskeyttämiseen."
Muualla palvelussamme
Potilasturvallisuustyötä ja sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaa on tehostettu (verkkouutinen 31.12.2009)
Muualla verkossaLääketieteen opiskelijat rajoitetusti ja valvotusti lääkärin tehtävissä (Valviran tiedote 13.1.2010)
Terveydenhuollon ammattihenkilön ammattipätevyys on syytä tarkistaa (Valviran tiedote 11.1.2010)
Valviran toiminta laajenee sosialihuoltoon - tavoitteena yhtenäistää sosiaalihuollon ohjausta ja valvontaa (Valviran tiedote 29.12.2009)