Ministeri Mönkäre vanhustenhuollosta
Vanhusten palvelujen turvaamiseksi tänä syksynä käynnistyvään sosiaalialan kehittämisohjelmaan sisältyy neljä hanketta: kotipalvelujen, kotihoidon ja omaishoidon sekä laitoshoidon kehittäminen samoin kuin palvelusetelin käyttöönotto kotipalvelussa ja sitä koskevien menettelyohjeiden laatiminen. Ensisijainen tavoite vanhusten huollossa on ikääntyvien ihmisten kotona asumisen tukeminen, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton 50-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä 22. lokakuuta.
Ikäihmisten kannalta merkittävä asia on myös hallitusohjelmaan sisältyvä sosiaali- ja terveydenhuollon maksupolitiikan uudistaminen. Tavoitteena on, että maksut eivät estä hoitoon hakeutumista erityisesti pienituloisten ja paljon sairastavien kohdalla. Tästä syystä selvitetään mahdollisuudet ottaa käyttöön yhtenäinen maksukattojärjestelmä.
Viime vuosikymmeninä suomalaisten elinajanodote on pidentynyt ja sairastavuus vähentynyt selvästi. Tätä kehitystä on ministerin mielestä edelleen tuettava esimerkiksi kuntoutuksen ja terveysliikunnan keinoin. Jos ikääntyneiden terveydentila ja toimintakyky paranevat niin, että se ilmenee hoito- ja hoivapalveluiden käytön myöhentymisenä, menojen kasvupaineet vähentyvät olennaisesti. Iän sekä terveyden ja toimintakyvyn lisäksi palveluiden tarpeeseen ja kustannuksiin vaikuttavat merkittävästi myös muutokset palvelujen järjestämisessä samoin kuin asuin- ja elinympäristön toimivuus myös iäkkäiden kannalta, ministeri sanoi.
Visioidessaan tulevaa vanhuspolitiikkaa ministeri Mönkäre näki tärkeänä uuden teknologian ja apuvälineet, jotka lisäävät kotona asumisen turvallisuutta ja mahdollisuutta selviytyä itsenäisesti samalla kun ne tukevat itsehoitoa. Parhaimmillaan tekniikka täydentää omaisten ja muiden palvelujen antajien tuomaa turvaa ja läsnäoloa. Pitkäaikaissairauksien seuranta voidaan toteuttaa nykyistä omatoimisemmin ja samalla kehittää hoitohenkilökunnan työmenetelmiä asiakas- ja potilasturvallisuudesta tinkimättä, Mönkäre totesi.
Mönkäre muistutti, että vanhusten hoivan järjestämiseen liittyy aina eettisiä peruskysymyksiä kuten yhteisvastuun ja yksilövastuun tasapainottaminen. Kaikenikäisten yhteiskunta, ihmisten perusoikeuksien turvaaminen, tasa-arvo, yhteisvastuu ja omatoimisuuden tukeminen sekä kansalaisten laaja osallistuminen ovat hänen mielestään tulevaisuudessakin se arvopohja, jolle lainsäädäntö ja ikäihmisille suunnatut palvelut pitää rakentaa.