Ministeri Mönkäre psykososiaalisesta kuntoutuksesta
Psykiatrisen kuntoutuksen voimavaroja selvitellyt työryhmä on tehnyt perusteellista työtä kuntoutuksen ongelmien ratkaisemiseksi. Työryhmän esitys on selkeä ja terveellä pohjalla, totesi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre työryhmän esityksiä käsitelleessä seminaarissa Helsingissä. Vastuu psykiatrisen kuntoutuksen järjestämisestä on julkisella terveydenhuollolla. Kuntoutus on suunniteltava asiakkaan tarpeista.
Mönkäre pitää erityisen hyvänä sitä, että työryhmä on tarkastellut laajasti kaikkia psykososiaalisen kuntoutuksen muotoja. Näitä keinoja (esim. vertaistuki, kuntouttava työtoiminta, klubitalotoiminta) tulisi ottaa kuntoutussuunnitelmissa käyttöön mahdollisimman laajasti kuten työryhmä esittää. Uusien menetelmien kehittämiseen ja käyttöönottoon on herännyt suuri kiinnostus psyykkisen kuntoutuksen ammattilaisten keskuudessa. Nyt tarvitaan päätöksiä, jotka mahdollistavat uusimpien hoitomenetelmien laajemman hyödyntämisen koko maassa.
Työryhmän esitys selkeyttää kuntoutuksen suunnittelun ja järjestämisen työnjakoa. On hyvä, että sairaanhoitopiiri koordinoi ja selkiinnyttää kuntayhtymän alueella tapahtuvan psykiatrisen kuntoutuksen järjestämisen, sanoi ministeri Mönkäre. Julkinen terveydenhuolto ja Kelan kustantama kuntoutus muodostavat toisiaan tukevan kokonaisuuden. Sairaanhoitopiiri tekee yhteistyötä kuntien, Kelan vakuutusalueen ja muiden psykiatrisen kuntoutuksen toimijoiden kesken. Vastuu potilaiden kokonaishoidosta, kuntoutuksesta sekä hoitotulosten seurannasta ja arvioinnista on kuitenkin julkisella sektorilla, totesi Mönkäre.
Tämän vuoksi sairaanhoitopiirissä on oltava selkeä käsitys myös Kelan kuntoutuksen myöntöperusteista ja resursseista.
Työryhmä esittämiä täsmennyksiä Kelan korvaaman pitkäkestoisen terapian järjestämiseen ministeri Mönkäre pitää perusteltuina. Pitkäkestoinen terapia on kaikkein kalleinta, minkä vuoksi täsmennykset ovat paikallaan. Pitkälle ja intensiiviselle terapialle on olemassa myös monia vaihtoehtoja kuten erilaiset ryhmämuotoiset kuntoutusohjelmat ja -ryhmät, lyhytterapiat, perheterapia ja harvajaksoisemmat pidemmät terapiat. Näistä kuntoutusmuodoista on raportoitu hyviä tuloksia sekä Suomessa että muissa maissa. Uusien hoitomuotojen laajempi käyttöönotto on varmistettava kouluttamalla psykoterapeutit myös näiden hoitomuotojen käyttämiseen, sanoi ministeri Mönkäre.