Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mönkäre lääkeyhtiöiden ja apteekkien hintasopimuksista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 7.3.2005 13.30
Puhe -

Ministeri Sinikka Mönkäre pitää lääkeyhtiöiden ja yksittäisten apteekkien tekemiä hintasopimuksia ja alennuskäytäntöjä moraalittomina ja vähintäänkin lainsäädännön tavoitteiden vastaisina silloin kun alennuksia myönnetään vain yksittäisille apteekeille, jotta ne suosisivat alennuksia antaneiden yritysten tuotteita. Sosiaali- ja terveysministeriö selvittääkin nyt, voidaanko lääkelakia muuttaa siten, että mahdolliset alennukset siirtyvät kaikkien kuluttajien hyödyksi.

Tietoon tulleiden alennusmenettelyjen vuoksi sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt Lääkelaitosta selvittämään alennusmenettelyt sekä ryhtymään tarpeellisiin toimenpiteisiin säännösten vastaisten alennusten lopettamiseksi. Lääkelaitoksen tulee ilmoittaa sosiaali- ja terveysministeriölle viimeistään 15.6.2005 selvityksen tulokset ja asian mahdollisesti aiheuttamat jatkotoimenpiteet.

Mönkäreen mielestä lääkeyritysten tulisi välittömästi lopettaa alennusten myöntäminen ja toisaalta apteekkien tulisi kieltäytyä alennusten hyväksymisestä kunnes Lääkelaitos on laatinut asiaa koskevan selvityksensä. Ministeriö muistuttaa, että lääkelain mukaan apteekkien on pidettävä valikoimissaan halvimpia alkuperäislääkkeen rinnakkaislääkkeitä ja oma-aloitteisesti tarjottava kuluttajalle mahdollisuutta lääkevaihtoon aina,kun lääke kuuluu lääkevaihdon piiriin. Jos asiakkaille ei tarjota lääkevaihdon suomaa mahdollisuutta vaihtaa lääke halvempaan rinnakkaisvalmisteeseen, sekä asiakas että Kela menettävät rahaa, Mönkäre muistuttaa.

Taustaa

Apteekit myyvät lääkkeitä kuluttajille yhtenäisin hinnoin, jotka määräytyvät lääkkeiden tukkuhintojen, lääketaksa-asetuksella säädetyn apteekin myyntikatteen ja arvonlisäveron perusteella.

Lääkevaihto edellyttää, että apteekki vaihtaa lääkärin määräämän lääkkeen halvempaan rinnakkaislääkkeeseen, silloin kun tällainen vaihtoehto on. Apteekin tulee tarjota vaihtoa halvimpaan tai siitä hinnaltaan vähän poikkeavaan lääkkeeseen. Erityisesti lääkevaihdon käyttöönoton jälkeen eräät lääkeyritykset ovat ryhtyneet myöntämään alennuksia yksittäisille apteekeille. Alennusten ilmeisenä tarkoituksena on ohjata apteekkien valintoja niiden vaihtaessa lääkärin tai hammaslääkärin määräämän lääkkeen edullisempaan vaihtoehtoon. Tällöin asiakkaalle ei annetakaan edullisinta lääkevalmistetta vaan sitä, jonka apteekki on saanut alennuksella.

Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena on, että lääkkeet myydään kaikille kuluttajille ostopaikasta riippumatta mahdollisimman edullisella hinnalla. Tämä toteutuu siten, että lääkeyritykset myyvät lääkkeet kaikille apteekeille samalla hinnalla. Silloin kun lääkkeen hintaa alennetaan markkinoinnin edistämiseksi tulee alennukset kohdentaa kaikille apteekeille, joiden tulee siirtää alennukset edelleen vähittäismyyntihintoihin lääketaksan mukaisesti.

Lisätietoja:

kansliapäällikkö Markku Lehto, (09) 1607 3763
hallitusneuvos Pekka Järvinen, (09) 1607 3800
ylilääkäri Terhi Hermanson, (09) 1607 3901
ylijohtaja Hannes Wahlroos, Lääkelaitos, (09) 473341

Sivun alkuun