Ministeri Hyssälä: Suunterveyden riskiryhmien tunnistaminen tärkeää
Tietoja suun terveydestä ja toimintakyvystä sekä hoidon tarpeesta tarvitaan terveydenhuollon suunnittelua ja päätöksentekoa varten. Suun terveydenhuollon palveluja suunniteltaessa ja mitoitettaessa tarvitaan myös tietoja suun terveyden, hoidon tarpeen ja palvelujen käytön alueellisista eroista sekä väestöryhmien suun terveyden eroista, sanoi peruspalveluministeri Liisa Hyssälä Terveys 2000, suomalaisten aikuisten suunterveys -raportin julkistamistilaisuudessa torstaina 17. helmikuuta Helsingissä
Erityisen tärkeää on suunterveyden riskiryhmien tunnistaminen ja palveluiden käytön esteiden kartoittaminen. Väestön ikääntyessä myös hoitamattomien suun sairauksien merkitys yleisterveyden kannalta korostuu.
Aikuisten suunterveyden ja hoitopalvelujen käytön muutokset merkitsevät suun terveydenhuollossa myös toimintakäytäntöjen muutosta. Terveys 2000 -tutkimustulokset osoittivat selkeitä puutteita ihmisten omahoidon toteutumisessa. Tämä on selkeä viesti suun terveydenhuollon toimijoille. Tarvitaan vaikuttavampaa tiedottamista ihmisten omasta hoidosta ja erityisesti sen merkityksestä.
Terveys 2000 -tutkimustulokset osoittivat myös eri ikäisten olevan hyvin erilaisessa asemassa ja tarvitsevan vastaavasti erilaista ja eri määrä palveluja. Tämä sukupolvien välinen ero säilynee vielä lähivuosikymmenet ja on terveyspolitiikassa otettava huomioon. Tietojärjestelmiä tulee kehittää niin, että saadaan eri ikäisten henkilöiden suunterveydestä ja hoitopalvelujen käytöstä kattavaa tietoa. Tätä täydentämään tarvitaan jatkoa seuraavan Terveys 2000 -tyyppisen tutkimuksen muodossa, totesi ministeri Hyssälä.