Ministeri Hyssälä: Nyt on aika puuttua aktiivisesti alkoholihaittoihin
Meillä elää sitkeästi myytti humalaisen hyvästä tuurista. Haastattelututkimuksessa noin 40 % vastanneista totesi, että humalaisen tuuri suojaa tapaturmilta. Tämän harhaluulon taakse myös paetaan vastuuta itsestä ja lähimmäisistä. Nyt on aika rikkoa tämä myytti ja tuoda esille tosiasiat: tilanne on aivan päinvastainen Tapaturmapäivä tarjoaa hyvän mahdollisuuden tämän myytin rikkomiseen. Aktiivinen puuttuminen alkoholin aiheuttamiin ongelmiin on meidän kaikkien yhteinen asia, sanoi peruspalveluministeri Liisa Hyssälä Hyvinkäällä perjantaina 13. elokuuta valtakunnallisen tapaturmapäivän tilaisuudessa Hyvinkäällä.
Alkoholin osuus on suuri sekä liikenneonnettomuuksissa, pahoinpitelyvammoissa että kaatumis- ym. vammoissa. Alkoholi vaikuttaa suoraan arviointikykyyn suhteellisen nopeasti jo alhaisella promillemäärällä. Yleisimmät syyt hampaiden, leukojen ja kasvojen vammoihin ovat pahoinpitelyt ja liikenneonnettomuudet. Kasvojen, suun ja hampaiston vammojen korjaaminen vaatii erikoisosaamista ja ammattitaitoista henkilöstöä, rahaa ja aikaa. Monesti tarvitaan useita leikkauksia ja pitkiä kuntoutusjaksoja. Kaikkia vammoja ei voida koskaan korjata kokonaan.
Moni tapaturma sattuu humalassa. Humalatila heikentää arviointi- ja suorituskykyä ja lisää näin tapaturma- ja onnettomuusriskejä. Erityisen riskialttiita ovat suomalaiset miehet. Humalassa tapaturmiin kuolleista miesten osuus on 80 %. Heistä suurin osa on 25-64-vuotiaita. Monen traagisen onnettomuuden, kuten hukkumisen tai palokuoleman yhteydessä on todettu, että kyseessä oli yksinäisen miehen viimeinen hätähuuto. Naisten alkoholinkäyttö on myös lisääntymässä. On siis ennustettavissa, että myös naisten tapaturmariskialttius lisääntyy.
Suomessa sattuu huolestuttavan paljon tapaturmia. Koti- ja vapaa-ajan tapaturmissa olemme eurooppalaisessa vertailussa valitettavan huonolla sijalla. Tärkeää on rakentaa kodit, kylät ja kaupungit, sellaisiksi, että tapaturmia sattuisi paljon vähemmän. Hyvällä suunnittelulla voimme vaikuttaa arjen turvallisuuteen. Tapaturmia vähennetään myös noudattamalla annettuja ohjeita ja suhtautumalla riittävän vakavasti tapaturmien mahdollisuuteen.
Tämän vuoden valtakunnallisen, koko tapaturma-alan yhteisen teemapäivän aiheena on alkoholi ja tapaturmat. Päivän teema on hyvin ajankohtainen. Alkoholiohjelma kokoaa yhteistyöhön laajaan joukon kumppaneita valtionhallinnosta, kunnista, kirkoista, kansalaisjärjestöistä ja elinkeinoelämästä. Yhteinen päämäärämme on alkoholista aiheutuvien haittojen vähentäminen yhteiskunnassamme.