Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Hyssälä: Naisten eläkkeet yhä pienempiä kuin miesten

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.7.2007 7.07
Tiedote -

Naisten kokonaiseläke oli noin 300 euroa pienempi kuin miesten kokonaiseläke vuonna 2005. Tähän tulokseen tuli Eläketurvakeskus tarkastellessaan miesten ja naisten eläkkeitä. Eläke-ero kaventui tarkastelujakson aikana, mutta euromääräinen ero pysyi samana. Sosiaali- ja terveysministeri LiisaHyssälän mukaan ero on huolestuttavan suuri. Ero miesten ja naisten kokonaiseläkkeissä kaventui vuosien 1995 - 2005 aikana neljällä prosenttiyksiköllä. Vuonna 2005 naisten eläkkeet olivat kuitenkin vain 78 % miesten eläkkeistä.

Ministeri Hyssälä on huolissaan miesten ja naisten eläke-eroista sen takia, että tilastojen mukaan nuoret naiset ovat edelleen yliedustettuina määräaikaisissa työsuhteissa. Jos nuoret naiset ovat miehiä useammin pätkätyösuhteissa, naisten eläkkeet jäävät jatkossakin pienemmiksi kuin miesten eläkkeet.

Eroja miesten ja naisten eläketurvaan syntyy pääosin työmarkkinoilla esiintyvistä eroista: naisten matalammasta palkkatasosta (noin 80 prosenttia miesten ansioista), lyhyemmästä työurasta (keskimäärin kaksi vuotta) ja pienemmästä työpanoksesta mm. osa-aikatyön vuoksi. Pienten lasten hoito rajoittaa edelleen enemmän naisten kuin miesten työssäkäyntiä. Kyse on siis eroista, joihin ei voida suuresti vaikuttaa eläkelainsäädännöllä.

Naisten eläketurvaan saatiin osaparannuksia vuoden 2005 eläkeuudistuksessa. Sosiaaliturvassa on silti selviä aukkopaikkoja, joita on syntynyt mm. työn muuttuessa yhä enemmän määräaikaiseksi ja osa-aikaiseksi. Nyt tarvittaisiin mallia, jossa yhdistyy jouhevasti sosiaaliturva ja työnteko. Nämä ongelmat vaikuttavat myös naisten eläketurvan tasoon ja niihin voidaan puuttua sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen yhteydessä, toteaa ministeri Hyssälä.

Katso myös: Eläkkeet ja eläkeläisten toimentulo, Kehitys vuosina 1990 - 2005, ETK:n raportteja 2006:2.

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun