Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Hyssälä erikoissairaanhoidon jonoista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.2.2005 8.04
Puhe -

Yli puoli vuotta erikoissairaanhoidon jonossa olleiden potilaiden määrä on jo lähes puolittunut. Kolme vuotta sitten tällaisia potilaita oli vielä pitkälti yli 60 000, tammikuun lopussa enää 35 000. Jonojen purkamiseksi on tehty paljon työtä ja paljon on vielä tehtävänä, totesi peruspalveluministeri Liisa Hyssälä hoitotakuun aattona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kokonaisuutena suomalaisen terveydenhuollon kapasiteetti riittää hyvin hoitotakuun haasteesta selviämiseen, mutta paikallisia ongelmia tulee varmasti olemaan. Ongelmallisimmat alueet ovat kuulonhuolto ja ortopedia. Näitä palveluja ei saa kaikkialla kohtuuetäisyydeltä edes ostamalla.

Miten menetellään silloin, kun hoitoa ei saa edes ostamalla tai potilas ei ole halukas lähtemään muualle hoitoa saadakseen. Esimerkiksi Helsingissä noin kolmannes potilaista ei ollut halukas hakeutumaan muualle. Jos potilaalle on tarjottu hoitoa määräajassa muualta, mutta hän haluaa edelleen pysyä oman hoitoyksikkönsä jonossa, määräajat eivät koske tietenkään häntä, sanoo Hyssälä. Jos palveluja ei saa ostamallakaan kohtuuetäisyydeltä, on tilanteeseen hänen mielestään suhtauduttava ymmärtäväisesti. Ratkaisua on silloin haettava terveydenhuoltoyksiköiden yhteistyösuunnitelmista.

Hoitoon pääsyä koskevat lainmuutokset ovat sysänneet liikkeelle monenlaisia kehittämishankkeita. Monet niistä on nähty tarpeellisiksi jo vuosia sitten, mutta jostain syystä ne ovat lykkääntyneet. Sellaisia erikoissairaanhoidon jonoja, joita Suomessa on ollut vuosikausia, löytyy Suomen lisäksi Länsi-Euroopasta vain Englannista, mutta sielläkin ovat jonot viime vuosina lyhentyneet.

Tänä vuonna terveyspalveluja on tarjottava aiempaa enemmän, mutta tilanne ei tule jatkumaan samanlaisena enää seuraavina vuosina. Kun jonot on saatu kerran määrämittaan ja yhtenäiset kiireettömän hoidon perusteet on otettu käyttöön, ei tällaista lisätarvetta enää ole. Paikalliset erot tulevat myös tasoittumaan. Tämä merkitsee, että joidenkin palvelujen joissakin sairaaloissa lisääntyy ja vastaavasti joidenkin palvelujen tuottaminen joissakin sairaaloissa vähenee.

Stakes on arvioinut hoitotakuun hinnaksi 145 miljoonaa euroa, tästä erikoissairaanhoidon osuus olisi 100 miljoonaa euroa. Sairaanhoitopiirit itse ovat esittäneet korkeampiakin lukuja. Käyttömenojaan sairaanhoitopiirit ovat lisänneet hoitotakuun vuoksi nollasta viiteen prosenttiin.

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun