Ministeri Hyssälä alkoholihaittojen vähentämisestä
Alkoholipoliittinen keskustelu on tehnyt maaperää otolliseksi alkoholikulttuurimme muutokselle. Tästä muutoksesta, terveemmästä ja turvallisemmasta elämästä, iloitsee moni huomisen lapsi ja aikuinen. Perusajatus on nyt, että haittojen tulee vähentyä. Humalahakuiseen juomiseen ymmärtävästi suhtautuvaa kulttuuria on syytä muuttaa terveempään suuntaan. Muutos vie aikaa, mutta jostain on aloitettava, sanoi peruspalveluministeri Liisa Hyssälä puhuessaan Turussa sunnuntaina 30.marraskuuta raittiusyhdistys Taimi II 120-vuotisjuhlissa.
Erityisen merkittävää on, mitä tapahtuu ihmisten arkielämän ympäristöissä - kodeissa, kouluissa ja työpaikoilla. Jo pienetkin määrät alkoholia kasvattavat tapaturma- ja terveysriskejä. Selkeitä esimerkkejä ovat liikenne- ja työturvallisuus. Lisäksi raskaana olevan naisen kohtuullinenkin alkoholin käyttö voi aiheuttaa lapselle elinikäisen aivovaurion. Haitoista kärsivät myös sivulliset ja maksajan osa lankeaa useimmiten meille kaikille.
Jokainen vastaa itse juomisestaan, mutta haitat ovat yhteinen asia. Emme saa hyväksyä esimerkiksi sitä, että lapsi kärsii turvattomuudesta, kun vanhemmat käyttävät liikaa alkoholia. Emme hyväksy sitäkään, että lasten ja nuorten päihteiden käyttö lisääntyy.
Kukaan ei synnyalkoholistiksi tai edes riskikäyttäjäksi. Alkoholinkäyttö muuttuu ongelmaksi ajan kanssa. Mitä useammassa tilanteessa alkoholia on tarjolla, mitä enemmän sitä tyrkytetään, mitä useammin alkoholinkäyttöä - tai jopa humalajuomista - pidetään normina, sitä useamman alkoholinkäyttö muuttuu ongelmalliseksi.
Suomessa kansalaisjärjestöt ovat perinteisesti vahvoja toimijoita ja vaikuttajia. Kansalaisaktiivisuus synnyttää yhteiskuntaan sosiaalista pääomaa. Sillä on terveyttä, toimintakykyä ja sosiaalisuutta edistäviä vaikutuksia. Tarvitsemme jatkossakin toimivan ja elävän kansalaisyhteiskunnan ja vahvaa kumppanuutta julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välille.