Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Huovinen: Tasa-arvo perheessä tukee äitien jaksamista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.5.2014 9.48
Tiedote -

"Tunnusta ansaitsevat niin suurperheiden äidit kuin pienempien yksinhuoltajaperheiden äidit. Pidän tärkeänä sitä, että tunnustusta jaetaan myös eri vähemmistöryhmien edustajille, adoptioäideille ja sijaisäideille", totesi ministeri Huovinen valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa sunnuntaina 11. toukokuuta.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen kannustaa palkitsemaan erilaisia äitejä, jotka ovat ansioituneet lasten ja nuorten esimerkillisinä kasvattajina.

"Äiteinä eletään nykyään monenlaisissa perheissä, joissa äidiltä vaaditaan usein erityisen paljon organisointi- ja sovittelukykyä. Tällaisia ovat esimerkiksi uusperheet tai kahden kodin perheet. Niissä arkea ja juhlaa on yritettävä aikatauluttaa kaikille kohtuullisella tavalla lapsen edun mukaisesti."

Ministeri muistutti, että äitiys on monin tavoin yhteiskunnallinen kysymys.

"Äitien työssä käyntiin ja sen mahdollistumiseen ovat vaikuttaneet monet perhepoliittiset linjaukset, joiden taustalla on oletuksia, mielikuvia ja malleja äitiydestä. Esimerkiksi julkisen päivähoitojärjestelmän kehittämisellä hyvinvointivaltio pyrki lisäämään naisten työssäkäyntiä ja sukupuolten välistä tasa-arvoa."

"Valtio on ohjannut perheitä kahden elättäjän perhemalliin ja jaettuun vanhemmuuteen. Viimeisten kymmenen vuoden aikana tavoitteena on ollut perhevapaiden tasaisempi jako vanhempien kesken. Kehitys on kuitenkin ollut valitettavan hidasta."

"Tutkimusten mukaan pitkät katkokset työurassa heikentävät äitien palkka- ja urakehitystä. Hallitus onkin halunnut tukea lapsen edun toteutumista ja molempien vanhempien oikeutta viettää aikaa lastensa kanssa kotihoidontukea koskevalla lakiuudistuksella, jossa oikeus hoitovapaaseen on jaettu tasaisesti molemmille vanhemmille."

Ministeri kannusti äitejä pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan.

"Kaikki äidit yrittävät parhaansa mukaan nähdä lapsensa tarpeet. Äitiys on joskus raskasta, mutta paljon useammin tarjoaa käsittämättömän suurta onnea ja iloa. Kannustan teitä äitejä ottamaan itsellenne aikaa ladataksenne akkuja aina aika ajoin, koska hyvinvoiva äiti vaikuttaa positiivisesti koko perheen elämään."

Lisätietoja:

peruspalveluministeri Susanna Huovinen, p. 0295 163108

 Susanna Huovinen
Sivun alkuun