Miksi työ ei maistu suomalaisille?
Mikä nykyisessä työelämässä mättää, kun niin moni suomalainen mielii eläkkeelle? Tätä kysytään valtionhallinnon sähköisellä kansalaisfoorumilla Otakantaa.fi:ssä. Keskustelu työelämän vetovoimaisuudesta on alkanut tänään tiistaina 10.2.2004. Keskustelun avauspuheenvuoron käyttää ”ohjelma vetovoimaiseen työelämään” eli Veto-ohjelma.
Syksyllä 2003 käynnistyneen Veto-ohjelman päätavoitteena on työuran pidentäminen; nuorien tulisi aloittaa työuransa nykyistä aikaisemmin sekä jo työelämässä olevien tulisi jatkaa kahdesta kolmeen vuotta nykyistä pitempään ennen eläkkeelle jäämistään. Ohjelman ajatuksena on, että huolehtimalla työntekijöiden turvallisuudesta, terveydestä ja hyvinvoinnista luodaan edellytykset, jolla työelämästä tehdään varteenotettava vaihtoehto.
”Toivomme kansalaisten innostuvat kertomaan mielipiteensä suomalaisesta työelämästä ja siitä miksi niin moni mielii eläkkeelle. Työturvallisuus, eläkkeet, työterveyshuolto ovat asioita, jotka koskettavat kaikkia. Kansalaispalautteen avulla voimme pohtia olemmeko viemässä nyt käynnissä olevaa työelämän kehittämisohjelmaamme oikeaan suuntaan”, painottaa Veto-ohjelman projektipäällikkö Ismo Suksi sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuudesta on esitetty erilaisia uhkakuvia. Eräs näistä on väestön vanheneminen ja siirtyminen eläkkeelle. Synkimpien ennusteiden mukaan Suomi on pulassa niin sanottujen suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle, sillä osaavista työntekijöistä tulee pulaa.
Työvoimapulaa pyritään torjumaan innostamalla ikääntyviä ihmisiä pysymään aiempaa pitempään töissä. Tähän tähtää myös ensi vuoden alusta voimaantulevan eläkeuudistus, jonka tavoitteena on nostaa keskimääräistä eläkkeelle siirtymisikää 2-3 vuodella. Eläkeuudistus mahdollistaa työuran jatkamisen aina 68-vuotiaaksi saakka. Työssä jatkamiseen houkutellaan suuremmalla eläkkeellä – eläkkeen karttuminen nousee suuremmaksi, jos jatkaa töissä 63 vuotta täytettyään.
Lisätietoja keskustelusta:
Projektipäällikkö Ismo Suksi puh. 160 73134
Projektitiedottaja Krista Kukkanen puh. 160 74787