Hyppää sisältöön
Media

Lääkärin ilmoitettava potilaan ajokyvyttömyydestä poliisille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 26.8.2004 10.05
Tiedote -

Syyskuun alusta alkaen lääkärin on ilmoitettava ajokorttiasioita hoitavalle poliisille, jos ajokortin hakijan tai ajokortin haltijan terveydentila on pysyvästi heikentynyt niin, ettei hän enää täytä ajokorttiluvan terveysvaatimuksia.

Vastuu ilmoituksen tekemisestä kuuluu henkilöä pääasiallisesti hoitavalle lääkärille. Päivystystilanteissa ja muissa yksittäisissä potilaskontakteissa on harvoin mahdollista selvittää, onko potilaan terveydentila heikentynyt pysyvästi. Jos erikoislääkäri huomaa potilasta tutkiessaan tämän ajokyvyn heikentyneen pysyväisluonteisesti, hänen on ilmoitettava siitä poliisille. Lähtökohtana on aina saada henkilö itse ymmärtämään tilanne ja suostumaan ilmoituksen tekemiseen. Lääkärin ilmoitusvelvollisuus ei poistu, jos henkilö kertoo lääkärille lopettavansa ajamisen, mutta ei kuitenkaan suostu ilmoituksen lähettämiseen poliisille.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut ilmoitusvelvollisuudesta soveltamisohjeet lääkäreille. Ne ovat internetissä osoitteessa: www.stm.fi >ajankohtaista >suuositukset ja ohjeet >ohjeita >ajokyvystä.

Lisätietoja: ylilääkäri Terhi Hermanson, STM, puh. 09-160 73901

Sivun alkuun