Kymenlaaksossa on riittävästi tavallista palveluasumista
Vuonna 2030 Kymenlaaksossa on yli 75-vuotiaita 11 000 nykyistä enemmän. Maakunnassa on kiinnitettävä huomiota asumisen ratkaisuihin, jotta kotihoito mahdollistuu myös silloin, kun palvelutarve kasvaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottaman aineiston mukaan Kymenlaaksossa on keskivertoa vähemmän intensiivistä kotihoitoa, mikä tarkoittaa että palvelurakenne painottuu ympärivuorokautiseen hoitoon. Muualla Suomessa osa ympärivuorokautisen hoidon asukkaista hoidettaisiin vastaavassa tilanteessa vielä kotona. Myös Kymenlaaksossa olisi syytä mahdollistaa enemmän kotihoitoa. Iäkkäiden perhehoitokin olisi hyvä vaihtoehto tehostetulle palveluasumiselle. Sitä on toistaiseksi käytössä vain vähän.
Läheisresurssit on otettu todella hyvin käyttöön maakunnan alueella. Melkein kolme neljästä kotihoidon asiakkaasta saa läheisapua.
Kymenlaakson kunnat arvioivat, että tavallista palveluasumista on riittävästi. Ainoastaan Haminassa on arvioitu, että tarvitaan lisää tavallista palveluasumista eli uusia asumisen ratkaisuja.
Alueen muutosagentti sovittaa yhteen iäkkäiden palvelujen kokonaisuutta
Iäkkäiden palveluja kehitetään hallituksen kärkihankkeessa, jonka tavoitteena on saada iäkkäille sekä omais- ja perhehoitajille nykyistä yhdenvertaisemmat, paremmin koordinoidut ja kustannusten kasvua hillitsevät palvelut. Hankkeesta rahoitetaan myös maakuntien alueilla toimivien muutosagenttien toimintaa.
Kymenlaakson alueella muutosagenttina toimii Tommi Reiman. Muutosagentin keskeisin tehtävä on muodostaa maakuntaan yhteen sovitettu iäkkäiden palvelujen kokonaisuus.
Kärkihanke lyhyesti
STM:n hallinnoimassa kärkihankkeessa uudistetaan kotihoitoa ja vahvistetaan omaishoitoa ja perhehoitoa. Muutos tehdään ja juurrutetaan käyttöön laajoissa, useiden eri toimijoiden yhteisissä kokeiluissa. Kärkihankkeen toteuttamiseen on käytettävissä yhteensä 30 miljoonaa euroa vuosille 2016–2018.
THL ja STM järjestävät loka-joulukuussa sarjan maakuntatilaisuuksia, jotka saattavat muutoksen keskeiset toimijat yhteen. Tilaisuuksia on yhteensä 19
Kärkihanketta voi seurata Twitterissä aihetunnisteella #ikiomat. Maakuntatilaisuuksien aikataulut ja materiaalit löytyvät verkko-osoitteella www.thl.fi/iomaakunnat.
Lisätietoja
johtaja Päivi Voutilainen, STM, p. 02951 63403, [email protected]
projektipäällikkö Anja Noro, STM, p. 029516 3006, [email protected]
tutkimuspäällikkö Sari Kehusmaa, THL, p. 029 524 7914, [email protected]
muutosagentti Tommi Reiman, p. 020 615 6743, [email protected]