Kylvä työhyvinvointia pienillä teoilla, kehottaa Työhyvinvointifoorumin radio
"Puutteellinen työhyvinvointi maksaa yhteiskunnalle jopa 40 miljardia euroa vuosittain muun muassa alentuneena työtehona, työkyvyttömyyseläkkeinä ja sairauspoissaoloina. Työhyvinvoinnin parantamiseen ei kuitenkaan tarvita mittavia investointeja, vaan pienillä arjen teoilla voidaan tehdä paljon", muistuttaa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko. Työhyvinvointifoorumin "Yhteisiä tekoja" -kampanja herättelee suomalaisia radiossa ja netissä touko-kesäkuussa.
"Haluamme saada aikaan tekoja ja tuloksia työpaikoilla", jatkaa ministeri Risikko. Vain yhteisillä teoilla Suomen työelämästä syntyy Euroopan paras 2020, mikä on asetettu hallituksen Työelämä 2020 -hankkeen tavoitteeksi.
"Työ ja terveys Suomessa 2012 -katsauksen mukaan työntekijäasemassa olevista kuitenkin vain 17 prosenttia koki voivansa osallistua työpaikan kehittämistoimintaan aina halutessaan. Jotta hallituksen tavoite saavutetaan, työpaikoille tulisi luoda kehittämiselle myönteistä ilmapiiriä."
Pk-yrittäjät avainasemassa"Kampanjan yhtenä kohderyhmänä ovat pienet ja keskisuuret yritykset, joiden merkitys työnantajina on korostunut viime vuosina. Kaksi kolmesta uudesta työpaikasta on syntynyt pieniin ja keskisuuriin yrityksiin", kertoo Työhyvinvointifoorumin projektipäällikkö Rauno Hanhela Työterveyslaitoksesta.
Kampanja ei unohda julkistakaan sektoria. On riski, että työntekijöiden työhyvinvointi huononee, kun julkista sektoria joudutaan uudistamaan lähitulevaisuudessa. Arjen pienet teot toimivat sielläkin: Työterveyslaitoksen, Aalto-yliopiston ja VTT:n Inno-Vointi-hanke osoitti, että nopea, kokeileva, työntekijöistä ja kansalaisista lähtevä uudistaminen tuottaa toimivia ja edullisia ratkaisuja ilman, että työhyvinvointi vaarantuu.
Radio valittiin kampanjan kanavaksi, koska radiota kuuntelevat kaikki - niin yksityisen kuin julkisenkin sektorin työntekijät.
Verkkosivut innostavat vinkeillä, videoilla, sarjakuvilla ja testeilläTyöhyvinvointifoorumin verkkosivuille on koottu vinkkejä siitä, mitä meistä jokainen voi tehdä työhyvinvoinnin hyväksi. Vinkit on jaoteltu: yksinyrittäjät, pk-yrittäjät, muut organisaatio ja me kaikki.
"Yksinyrittäjät on otettu omaksi ryhmäkseen, koska yrittäjämäinen työnote on kasvussa. Yksityisten ammatinharjoittajien, freelancerien ja yksinyrittäjien yhteenlaskettu määrä oli vuonna 2012 noin 143 000 ja heidän määränsä on kasvanut kymmenessä vuodessa noin 23 000:lla", kertoo Rauno Hanhela. Kuitenkin vain harva heistä on hankkinut esimerkiksi työterveyshuoltopalvelut.
Videoklippien kautta pääsee helposti kurkkaamaan, mitä muut ovat tehneet työhyvinvointinsa eteen. Pk-yrittäjät, työntekijät ja yksinyrittäjät jakavat näkemyksiään ja kokemuksiaan.
Autokorjaamoyrittäjä, toimitusjohtaja Heikki Hakalan mukaan hyvä työilmapiiri välittyy asiakkaalle asti.
"Jos työpaikalla on huono olla, niin asiakas huomaa sen jo ulko-ovelta. Jos taas asiat on kunnossa, niin asiakas maksaa vaikka euron enemmän", sanoo Hakala.
Testaa, millainen työhyvinvoinnin kylväjä oletNetissä voit myös leikkimielisesti testata, millainen työhyvinvoinnin kehittäjät olet: Puurtaja, Koomikko, Innostaja, Haastaja vai Suunnannäyttäjä? Tuloksen voi jakaa Facebookissa.
Osallistu ja tueRadiomainokset pyörivät kaupallisilla radiokanavilla kahden viikon ajan. Spotit voi kuunnella ja ladata nettisivuilta. Kampanjaa voi tukea esimerkiksi kopioimalla kampanjabannerin organisaationsa nettisivuille, tykkäämällä Facebookissa ja jakamalla päivityksiä.
Työhyvinvointifoorumi on sosiaali- ja terveysministeriön johtama hanke, joka edistää verkostoyhteistyön keinoin työhyvinvointia Suomessa.
LisätietojaTyöhyvinvointifoorumin projektipäällikkö Rauno Hanhela, TTL, p. 0400 725723, [email protected]
viestintäpäällikkö Kristiina Kulha, TTL, p. 040 548 6914, [email protected]