Kemianteollisuuden työpaikoilla riskienarviointi toimii
Kemianteollisuuden työpaikkojen riskienhallintaa selvittäneen tutkimuksen mukaan riskienhallinta toimii kemianteollisuudessa. Vaaranpaikat tunnistetaan kemianteollisuuden työpaikoilla hyvin, mutta tiedonhallinnassa ja hyödyntämisessä löytyy kehitettävää.
Sosiaali- ja terveysministeriön ja Työterveyslaitoksen tutkimuksessa selvittiin vaarojen tunnistamista työpaikoilla, riskien arviointia ja ehkäisyä. Kyselytutkimus tehtiin syksyllä 2008 ja siihen osallistuivat työnantajat ja työntekijöiden edustajat työsuojelutoiminnassa. Vastaajat edustivat pääosin suuria ja keskisuuria työpaikkoja, joissa työturvallisuudesta huolehditaan usein keskimääräistä paremmin.
Vaarat tunnistetaan hyvinTutkimuksen mukaan vaaroja tunnistetaan kemianteollisuuden työpaikoilla työnantajien ja työntekijöiden mielestä pääosin hyvin. Työnantajien mielestä riskienarvioinnissa hyödynnetään hyvin myös työntekijöiden osaamista. Työnantajista kolmasosa kuitenkin katsoo, että riskienarvioinnin dokumentit eivät ole riittävästi työntekijöiden nähtävillä.
Työnantajista ja työntekijöistä yli neljä kymmenestä toteaa, että työpaikalla työskentelevien alihankkijoiden tekemä vaarojen tunnistus toteutuu huonosti. Alihankkijoiden koulutuksesta ja perehdytyksestä löytyy sekä työnantajien ja työntekijöiden mukaan puutteita: viidesosa toteaa, että alihankkijoiden koulutus ja perehdytys toteutuu huonosti.
Opastus ja koulutus suojaa vaaroiltaRiskien suuruuden arviointi ja tarkoituksenmukaisten turvallisuustoimien valitseminen ja toteuttaminen ovat osa riskienhallintaa. Turvallisuutta lisäävät mm. turvalliset työmenetelmät, ohjaus- ja valvontajärjestelmät, rakenteelliset ja tekniset suojelutoimenpiteet sekä suojaimet. Työntekijöitä tulee myös opastaa käyttöturvallisuustiedotteiden käyttöön ja tiedotteiden tulee olla työpaikalla helposti saatavilla. Työpaikalla on lisäksi oltava luettelo siellä käytettävistä kemikaaleista.
Tutkimus korostaa, että työntekijät on opastettava ja koulutettava riittävästi kemikaalien käsittelyyn sekä suojautumaan altistumiselta työprosesseissa syntyville kemikaaleille. Altistumisen ehkäisyssä on kiinnitettävä erityistä huomiota tavanomaisten työtehtävien lisäksi poikkeaviin työtehtäviin, esimerkiksi altistumiseen kunnossapito- ja häiriötilanteissa sekä kokonaisaltistukseen. Työnjohto ja työntekijät tarvitsevat opastusta ja koulutusta työsuojelu- ja kemikaaliasioista, jotta kemikaaleja osataan käyttää turvallisesti.
Työnantajan on arvioitava myös teollisuuslaitoksessa alihankintaa tekevien toimintaa. Hyvä käytäntö on, että alihankkija toteuttaa riskiarvioinnissa tilaajayrityksen käyttämiä menettelytapoja.
Lisätiedotylitarkastaja Toivo Niskanen, STM, puh (09) 160 73107, [email protected]
tutkija Hannu Kallio, TTL, puh. 030 474 3207, [email protected]
Toivo Niskanen, Hannu Kallio, Antti Zitting. 2009. Kemianteollisuuden riskinarviointia koskevien työturvallisuus- ja työterveyssäännösten vaikuttavuus (Työsuojeluhallinnon työsuojelujulkaisuja 92. Tampere).
Muualla verkossa
Kemianteollisuuden riskinarviointia koskevien työturvallisuus- ja työterveyssäännösten vaikuttavuus (Työsuojeluhallinnon työsuojelujulkaisuja, 92)