Kansliapäällikkö Lehto neuvolatyöstä
Neuvoloiden palveluja on kehitettävä yhteistyössä kunnan muiden sektoreiden, erityisesti päivähoidon ja muun sosiaalitoimen kanssa. Yhteistyö on suunniteltava yhdessä, sitä on tehtävä yhdessä ja se on arvioitava yhdessä. Silloin palvelut monipuolistuvat ja perheet hyötyvät. Kunnan resurssit tulevat paremmin käytetyiksi, syntyy synergiaetua ja jopa työntekijät voivat paremmin, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Markku Lehto viidensillä valtakunnallisilla neuvolapäivillä Kuopiossa 22. lokakuuta. Päivien yhtenä teemana on neuvolan moniammatillisuus.
Lehto kiinnitti huomiota myös neuvolapäivien toiseen teemaan, varhaiseen puuttumiseen. Sillä tarkoitetaan perheen ja lapsen ongelmien varhaista tunnistamista ja viivyttelemätöntä asioihin puuttumista. Kotiin vietävä riittävän pitkäkestoinen psykososiaalinen tuki on uusi lupaava toimintamuoto, joka tutkimusten mukaan on vaikuttavaa ja kustannustehokasta. Lisäksi on syytä pitää huolta siitä, että kunnallista kotiapua on myös lapsiperheiden saatavilla, sanoi Lehto.
Lehto muistutti, että neuvolat voivat toimia vain, jos niiden toimintaedellytykset ovat kunnossa. Neuvoloiden voimavarat ovat eri kunnissa epätasaiset, ja ministeriöön on tullut tietoa myös siitä, että terveydenhoitajien virkoja on vähennetty ehkäisevästä työstä. Tekeillä olevassa neuvolaoppaassa on esitetty, että yhtä kokopäivätoimista terveydenhoitajaa kohden saa olla korkeintaan 400 lasta ja yhtä lääkäriä kohden 2 800 lasta. Jos kunnassa on pitkät välimatkat, paljon maahanmuuttajia tai erityistuen tarpeessa olevia perheitä, eikä sijaisia ole, lapsia on oltava vähemmän.
Lehto korosti myös johtamisen merkitystä neuvolatoiminnassa. Sosiaali- ja terveyspalvelut eivät kehity itsestään. Varsinkin ehkäisevät ja terveyttä edistävät palvelut tarvitsevat tuekseen kaukonäköistä, rohkeaa ja pitkäjänteistä toimintaa. Neuvolatoiminnalle on myös tarpeen nimetä sekä hoitotieteellinen että lääketieteellinen johtaja.