Hallitus haluaa tupakkalakiin kiellon autossa tupakoinnista lasten ollessa kyydissä
Hallitus täydentää helmikuussa eduskunnalle antamaansa esitystä tupakkalaiksi. Esityksen mukaan autossa ei saisi tupakoida, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi. Tupakointikielto autossa vähentäisi lasten altistumista tupakansavulle ja sen aiheuttamille terveyshaitoille.
Tupakointikielto ei koskisi kulkuneuvossa olevaa asuintilaa esimerkiksi matkailuautossa.
Tupakointikieltoa autossa valvoisi kunta, jonka tietoon asia voisi tulla esimerkiksi kunnan lastensuojeluviranomaiselta. Muutoinkin täydennysesitys tukee tupakkalain tavoitetta edistää erityisesti nuorten savuttomuutta. Tupakointi autossa ei kuitenkaan olisi rangaistavaa.
Autossa tupakointia on esitetty tupakkalakiin viimeksi vuonna 2009. Tuolloin eduskunnan perustuslakivaliokunta piti esitystä puuttumisena perustuslaissa turvattuihin henkilökohtaiseen vapauteen ja yksityiselämän ja kotirauhan suojaan. Sittemmin autossa tupakointikieltoa lasten läsnä ollessa ovat esittäneet useat tahot. Tutkimustulosten mukaan altistuminen tupakansavulle vahingoittaa lasten valtimoita ja altistaa lapset sydän- ja verisuonisairauksille. Tupakansavu autossa altistaa lapset hengitysoireille, kuten astmalle, allergiselle nuhalle ja keuhkoputkentulehdukselle.
Uuden tupakkalain on tarkoitus tulla voimaan 20.5.2016, jolloin Suomen on muiden EU:n jäsenmaiden tapaan viimeistään pantava täytäntöön EU:n tupakkatuotedirektiivi. Osa lakiin ehdotetuista muutoksista perustuu Suomen omaan harkintaan ja lainsäädäntötarpeisiin.
Nykyinen tupakkalaki on vuodelta 1976, ja sitä on muutettu kymmeniä kertoja. Tupakkalain uudistuksilla pyritään ehkäisemään tupakkatuotteiden käytön aloitusta ja nikotiiniriippuvuuden syntymistä sekä edistämään tupakkatuotteiden käytön lopettamista. Myös tupakoimattomien altistusta tupakansavulle halutaan vähentää.
Lisätietoja:
lakimies Laura Terho, p. 0295 163 550, [email protected]
neuvotteleva virkamies Meri Paavola, p. 0295 163 343, [email protected]
johtaja Kari Paaso, p. 0295 163 340, [email protected]