Finland har fått närmare en miljon doser svininfluensavaccin
Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd informerar
Nästan en miljon doser svininfluensavaccin har hittills anlänt till Finland. Vaccinet anländer i omgångar. I går anlände 199 000 doser vaccin till Finland och takten ökar sannolikt nästa vecka. Finland var bland de första länderna som började ge svininfluensavaccin. I många kommuner vaccineras för tillfället små barn som endast behöver halva dosen vaccin för att skyddas mot svininfluensan.
Tack vare vaccineringarna har man redan lyckats trygga verksamheten inom hälsovården vid en epidemisituation. Vaccineringen av gravida och personer som på grund av sin grundsjukdom hör till riskgruppen fortsätter. Myndigheterna uppmanar dessa personer att ta svininfluensavaccin.
Efter småbarnen står skoleleverna i tur och sedan studerandena. Social- och hälsovårdsministeriet har gett instruktioner till kommunerna om att vaccineringen av skoleleverna och studeranden bör organiseras som en del av skol- och studerandehälsovården på studieorten.
Om en vecka bedömer myndigheterna behovet av att vaccinera hela befolkningen. Vaccineringarna inleds sannolikt efter årsskiftet eftersom man då har fått tillräckligt med vaccin för att vaccinera de sex första grupperna. Företagshälsovården kan också utnyttjas då hela befolkningen ska vaccineras.
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har hittills fått ta emot 87 anmälningar om biverkningar angående svininfluensavaccinet. Biverkningarna är som väntade och mycket liknande de biverkningar som har rapporterats i Sverige: lokal smärta, huvudvärk, lindriga och möjligtvis allergiska luftvägssymptom och utslag.
Förutom svinfluensavaccineringarna pågår även vaccineringar mot säsongsinfluensa. Vaccinet mot säsongsinfluensa är avgiftsfritt för personer som på grund av en grundsjukdom hör till riskgruppen, barn och personer som har fyllt 65 år. Säsongsinfluensan orsakar oftare sjukdomsformer som är svåra att vårda hos personer som på grund av en grundsjukdom hör till riksgruppen än hos övriga befolkningen.
Epidemin tilltar i Södra FinlandSvininfluensan har utvecklats till en epidemi i nästan hela landet. I Norra Finland har epidemin redan nått sin kulmen. Epidemin tilltar i Södra Finland och enligt uppskattningar når den sin kulmen under de närmaste veckorna. Epidemin fortsätter sannolikt två till tre månader i vårt land.
I Finland har sammanlagt 3 960 fall av svininfluensa bekräftats. Enligt uppskattningar rör det sig ändå om tiotusentals smittor eftersom endast en del av smittorna har bekräftats. I vårt land har sammanlagt nio dödsfall med anknytning till svininfluensan bekräftats. Av de avlidna har åtta personer hört till riskgruppen på grund av en grundsjukdom. THL sammanställer även i fortsättningen information om alla bekräftade döds- och smittofall i sin pandemiöversikt.
Svininfluensan påminner om en vanlig säsongsinfluensa och majoriteten av de insjuknade behöver varken läkemedels- eller sjukhusvård. En större del av befolkningen insjuknar ändå sannolikt i svininfluensan än i säsongsinfluensan.
Svininfluensaviruset A(H1N1)v förorsakar liknande symptom som övriga influensavirus. De vanligaste symptomen är plötslig feber, halsont, hosta och snuva. Det är ovanligt att influensan börjar med enbart snuva. Övriga möjliga symptom är ledvärk, huvudvärk, frossa och trötthet. Kräkningar och diarré är inte typiska symptom men dessa kan även förekomma,liksom luftvägssymptom. Magont kan förekomma hos barn. En insjuknad person bör söka läkarvård om han eller hon hör till riskgruppen på grund av en grundsjukdom eller om symptomen är allvarliga.
Informationsinslag på YLE:s kanaler, vaccineringsinfo i apotekenSHM och THL påminner allmänheten om åtgärder som förebygger smittor med hjälp av informationsinslag. Informationsinslag om hur du hostar på rätt sätt samt som påminner om att tvätta händerna visas på YLE:s kanaler. Genom att hosta i en engångsnäsduk eller i ärmen och undvika att hosta i handen kan man minska andelen smittor. Dessutom är det bra att tvätta händerna med tvål och vatten eller använda alkoholhaltiga desinfektionsmedel.
Allmän information om svininfluensavacciner och vaccineringsordningen finns bland annat på THL:s webbplats, i apoteken och snart också i allmänna vaccinbroschyrer som delas ut vid kommunala ämbetsverk. Om vaccineringstidpunkterna och vaccineringställena informeras bland annat på kommunernas och hälsovårdscentralernas webbplatser.
För mer informationmedicinalråd Merja Saarinen, SHM, tfn (09) 160 74030
överdirektör Juhani Eskola, THL, tfn 020 610 6006
överläkare Terhi Kilpi, THL, tfn 020 610 8678
På vår webbplats
Svininfluensa eller influensa A(H1N1)v
På andra webbplatser