EU:n huumausainetyöryhmän painopisteet Suomen puheenjohtajuuskaudella
Suomen keskeinen tavoite EU-puheenjohtajuuskaudella vuoden 2006 loppupuolella on tehostaa yhteistyötä EU:n itäisten naapurien Venäjän, Valko-Venäjän, Ukrainan ja Moldovan kanssa. Tässä työssä keskeiset toiminta-alueet ovat rajavalvonnan tehostaminen sekä huumausaineiden käytön aiheuttamien sosiaalisten ja terveydellisten haittojen vähentäminen lisäämällä sosiaali- ja terveydenhuollon ja poliisin yhteistyötä. Suomi pyrkii saattamaan loppuun EU:n ja Venäjän huumausaineyhteistyöasiakirjan valmistelun.
Tavoitteena on saada hyväksyttyä Euroopan unionin neuvoston päätöslauselma poliisin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöstä huumausaineiden käyttäjien hoidossa.
EU:n huumausainepolitiikassa on perinteisesti korostettu yhteistyötä Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden kanssa. Tämän ohella myös Afganistan on saanut painoarvoa.
Perustehtävät
Suomi jatkaa puheenjohtajakaudellaan vuosille 2005-2008 hyväksytyn huumausainepoliittisen toimenpideohjelman täytäntöönpanoa ja koordinoi muiden neuvoston huumausaineasioita käsittelevien työryhmien toimintaa. Lisäksi aloitetaan YK:n huumausainetoimikunnan kokouksen valmistelu EU:ssa ja järjestetään tarpeelliset kokoukset kolmansien maiden kanssa.
Vihreä kirja
Komissio järjestää alkutalvesta 2006 huumausainekonferenssin kansalaisjärjestöille ja laatii sen pohjalta ns. vihreän kirjan. Asiakirjan käsittely EU:n horisontaalisessa huumausainetyöryhmässä HDG:ssa osuu Suomen puheenjohtajuuskaudelle. Suomen tavoitteena puheenjohtajana on tukea kansalaisjärjestöjen osallistumista huumausainepoliittiseen keskusteluun ja EU:n yhteisen huumausainepolitiikan toteuttamiseen vihreän kirjan pohjalta.
Turun huumekonferenssi
Turussa järjestetään 6.-7.9.2006 asiantuntijakonferenssi työnimeltä ”Yhdessä eteenpäin” (Moving forward together). Konferenssin tavoitteena on huumausaineiden suonensisäiseen käyttöön liittyvien tarttuvien tautien ehkäisy. Euroopan neuvosto osallistuu konferenssin valmisteluun. Konferenssiin kutsutaan EU-maiden lisäksi EU-kandidaattimaat, Norja sekä Venäjä, Valko-Venäjä, Ukraina ja Moldova. EU-instituutioiden lisäksi konferenssiin kutsutaan UNODC, WHO ja UNAIDS.
Lisätietoja antavat: neuvotteleva virkamies Tapani Sarvanti, sosiaali- ja terveysministeriö, puh. (09) 160 73850, 050 5535534 ja poliisiylitarkastaja Reijo Pöyhönen, sisäasiainministeriö (09)160 42998, 0500 478413.