Ergonomiaopetusta kehitetty hoitajien ammatillisessa peruskoulutuksessa
Potilasnostot ja potilaiden liikkumisen avustaminen on hoitotyön fyysisesti kuormittavin työvaihe, joka altistaa hoitajat liikuntaelinsairauksille ja tapaturmille. Valmistuvilla hoitajilla on hyvin erilainen ammattitaito ergonomiassa, koska potilaan liikkumisen avustus- ja siirtomenetelmien opetus vaihtelee hyvin paljon eri oppilaitoksissa.
Sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattikorkeakoulun ja toisen asteen koulutuksen hoitotyön ergonomiahankkeessa on kehitetty potilaan liikkumisen avustamisen ergonomiaopetusta. Useimmissa oppilaitoksissa opiskelija ei saavuta sellaista potilaan liikkumisen avustustaitoa, joka on hoitajalle turvallinen ja potilasta kuntouttava. Vanhoja ja kuormittavia avustustapoja opetetaan vielä noin puolessa oppilaitoksia.
Sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattikorkeakoulun ja toisen asteen koulutuksen hoitotyön ergonomiahankkeen on toteuttanut Työterveyslaitos sosiaali- ja terveysministeriön hallinnoiman Veto-ohjelman tuella.
Työterveyslaitoksen tutkijan Leena Tamminen-Peterin kokoon kutsuma kehittämistyöryhmä on miettinyt keskeiset oppisisällöt ja vähimmäistuntimäärät sairaanhoitajan ja lähihoitajan perusopinnoissa ja tuottanut juuri ilmestyneen Opettajan käsikirjan ja DVD:n. Opettajan käsikirjaan on koottu keskeiset oppisisällöt lyhyesti: ergonomia ja työturvallisuus, oman kehon hallinta, luonnolliset liikemallit, liikuntakyvyn arviointi, avustamisen periaatteet ja apuvälineet. Opetuksen lähtökohtana ovat työturvallisuuslainsäädännön velvoitteet, ymmärrys hoitotyön kuormituksesta ja riskeistä sekä miten kuormitusta voidaan ergonomian ja muun keinoin vähentää. Perusperiaatteena on välttää potilaan nostamista. Nostamisen sijasta potilaan liikkumista tuetaan luonnollisten liikemallien mukaan.
Hankkeeseen on kuulunut myös opetuksen arviointi. Opetusministeriön ja opetushallituksen ohjeistuksissa ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelman ja näyttötutkinnon perusteissa tulevat esiin hyvin työturvallisuusmääräykset ja ohjeet, opiskelijan ergonominen työskentely sekä kuntouttava työote, mutta tavoitteet toteutuvat nykyopetusmäärillä heikosti. Ergonomisten työtapojen omaksumista haittaa oleellisesti, jos työssä oppimisjaksolla käytetyt avustustavat ovat hyvin erilaisia kuin koulussa opetetut tavat.
Potilaan siirtymisen ergonominen avustaminen. Opettajan käsikirjan tekijöinä ovat Leena Tamminen-Peter, Maj-Britt Eloranta, Marja-Leena Kivivirta, Eija Mämmelä, Irma Salokoski ja Arja Ylikangas. Potilaan siirtymisen ergonominen avustaminen. Opettajan käsikirja. Helsinki 2007. 64 s. (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja, ISSN 1236-2050; 2007:6) ISBN 978-952-00-2313-3 (nid.) ISBN 978-952-00-2314-0 (PDF). Käsikirjan tueksi on tuotettu opetusmateriaalia, DVD ja Power Point -kalvot.
Julkaisu on myös STM:n nettisivustossa www.stm.fi > julkaisut.
Lisätietoja:
tutkija Leena Tamminen-Peter FT, SHO, puh. 030 4747527, 040 544 7134
Veto-ohjelmasta tietoja tiedottaja Pirkko Jyväkorpi, puh. 09 16074481