Hyppää sisältöön
Media

Asuinalueella edelleen liian suuri vaikutus lasten terveyden kehitykseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.9.2011 8.16
Tiedote -

Lasten terveyden perusta luodaan jo kouluaikana. Terveyden edistäminen kouluympäristössä ja -yhteisöissä on edennyt Suomessa viime vuosina nopeasti.

"Viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan makeisten syönti on vähentynyt. Koulualueilla myös tupakoidaan entistä harvemmin, ja sallittuja tupakointipaikkoja on yhä vähemmän. Pienillä terveyden edistämisen toimilla on saatu paljon aikaiseksi", iloitsee peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson.

"Terveyserot ovat kuitenkin yhä liian suuret, ja niitä on edelleen kavennettava jo lapsuusiästä lähtien. Keinoina ovat niin neuvolat ja kouluterveydenhuolto, jotka ovat tasa-arvoisesti kaikkien saatavilla, kuin alkoholiin ja tupakkaan liittyvä lainsäädäntö. Kansallisia innovaatioita voidaan hyödyntää myös muissa maissa."

Ministeri Guzenina-Richardson osallistui Euroopan neuvoston terveysministerikokoukseen Lissabonissa 28.-30. syyskuuta. Kokouksessa keskusteltiin siitä, kuinka lapset voidaan ottaa paremmin huomioon terveydenhuollossa ja miten terveyseroja voidaan kaventaa.

Ministeri puhui kokouksessa lasten eriarvoisuudesta terveydenhuollossa niin maiden sisällä kuin Euroopan neuvoston jäsenmaiden välillä. Alueelliset erot ovat edelleen liian suuria.

"Olen huolissani romanilasten asemasta ja oikeuksista, sillä he ovat erittäin haavoittuvassa asemassa. Toivon että romanilasten oikeuksien takaaminen otetaan omaksi kohdakseen lapsen oikeuksien strategiaan, jota Euroopan neuvosto on parhaillaan laatimassa", ministeri toteaa.

Terveysministerit hyväksyivät kokouksessaan julkilausuman lapsiystävällisen terveydenhuollon edistämiseksi. Ministerikokousta varten Euroopan neuvosto selvitti kesällä myös jäsenmaidensa terveydenhuollon lapsiystävällisyyttä.

Euroopan neuvostossa voidaan vaihtaa hyviä käytäntöjä maiden kesken

Euroopan neuvosto (EN) on hallitustenvälinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö, johon kuuluu 47 valtiota. Näistä suuri osa on Euroopan unionin ulkopuolella. Euroopan neuvosto tarjoaakin hyvän mahdollisuuden tehdä yhteistyötä ja jakaa hyviä käytäntöjä näiden EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Euroopan neuvosto on perustettu vuonna 1949, ja Suomi liittyi siihen vuonna 1989.

Lisätietoja

ylitarkastaja Marjaana Pelkonen, p. 09 160 74036, 050 514 5279
ylitarkastaja Mari Korhonen, p. 09 160 74180, 050 354 5915
johtaja Taru Koivisto, p. 09 160 73166, 050 327 8352Muualla palvelussamme

Euroopan neuvosto EN

Muualla verkossa

Child-Friendly Health Care: Building a Healthy Future for and with Children (konferenssin verkkosivut englanniksi) 

Lapsinäkökulma huomioon sairaaloiden suunnittelussa (Lapsiasiavaltuuten toimiston tiedote) 

 

Maria Guzenina-Richardson
Sivun alkuun