Hyppää sisältöön
Media

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon kokeilu alkaa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.12.2010 9.28
Tiedote -

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestämistä YTHS-mallin mukaan selvitetään vuosina 2011-2014 toteutettavan kolmivuotisen kokeilun avulla. Nykyisin ammattikorkeakouluopiskelijoiden palvelut tuottaa oppilaitoksen sijaintikunta ja yliopisto-opiskelijoiden palvelut YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tänään asettanut työryhmän valmistelemaan, ohjaamaan ja seuraamaan ammattikorkeakoulujen opiskeluterveydenhuollon kokeilua. Työryhmä aloittaa työnsä ensi viikolla. Aluksi sen tehtävänä on valmistella kriteerit kokeilupaikkakuntien valinnalle ja valita kokeiluun tulevat paikkakunnat. Valtiovarainvaliokunnan mietinnön mukaan kokeiluun on varattu 750 000 euroa jo vuodelle 2011.

Työryhmän tehtävänä on myös ohjata kokeilun toimeenpanoa ja tehdä loppuarviointi sekä ehdotukset jatkotoimenpiteistä.

Työn taustalla on hallitusohjelman kirjaus ja STM:n työryhmän loppuvuonna 2009 tekemä esitys ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palvelujen järjestämisestä samoin kuin yliopisto-opiskelijoilla. Tavoitteena on, että palvelut toteutuvat yhdenmukaisesti yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevien kesken. Selvitykset ovat osoittaneet, että ammattikorkeakouluopiskelijat saavat palveluja heikommin.

Palvelujen järjestämisvastuu on aina oppilaitoksen sijaintipaikkakunnalla. Ammattikorkeakoulujen YTHS-mallin kokeilussa rahoitusrakenne olisi samankaltainen kuin nykyisessä YTHS:n toiminnassa. YTHS-mallin kokeilu edellyttää rahoitusta valtiolta, opiskelijoilta, Kelalta ja kunnilta. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) ja SAMOK ovat molemmat sitoutuneet omalta osaltaan kokeiluun. Kokeilussa opiskelijoiden maksama terveydenhoitomaksu perustuu vapaaehtoisuuteen.  

Työryhmässä ovat edustettuina sosiaali- ja terveysministeriön lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuntaliitto, Kela, Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto (SAMOK), Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL), Akava ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS).

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa, STM, puh. 09 160 74138

 Muualla verkossa

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden YTHS-mallin kokeilun suunnittelu- ja toimeenpanoryhmä (Hankerekisteri)

Sivun alkuun