Alueellisilla kokeiluilla vauhtia osatyökykyisten työllistymiseen
Kuudelle kokeiluhankkeelle on myönnetty valtionavustusta osatyökykyisten työhönpaluuta ja työllistymistä tukevan toimintamallin kehittämiseen.
Toimintamalli koskee sekä työelämässä että sen ulkopuolella olevia.
Kokeiluhankkeiden tarkoituksena on kehittää alueen tarpeiden pohjalta malli hoitoon ja kuntoutukseen ohjaamiseen sekä työkyvyn tukeen. Samalla luodaan alueellinen yhteistyöverkosto oikea-aikaiseen hoitoon ja kuntoutukseen ohjaamiseen.
Rahoitusta saivat nämä hankkeet:
- Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä: Toimintakykykeskus – maakunnalliseen SOTEen osatyökykyisen polut työkykyyn, työhön ja työllisyyteen (TOIKE) (n. 905 700 euroa)
- Porin kaupunki: Polut hoitoon ja kuntoutukseen (760 000 euroa)
- Oulun kaupunki, Työllisyyspalvelut: Uusi suunta työelämään (312 400 euroa)
- Kiipula-säätiö: RIVAKKA OTE! (387 500 euroa)
- Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä: OTE maakunnassa – Polut kuntoon (206 800 euroa)
- Keski-Suomen sairaanhoitopiiri: Saumaton hoitoketju ja kuntoutuspolku työikäisille (520 100 euroa)
Rahoitusta saavat hankkeet käynnistyvät heti.
Osatyökykyisyys ei saa johtaa työelämän ulkopuolelle
Osatyökykyisten työllisyysaste on muuta väestöä alhaisempi. Osatyökykyisten työhönpaluuseen ja työllistymisen tueksi on erilaisia palveluja, mutta siitä huolimatta he eivät aina saa oikeaa apua oikeaan aikaan.
Nyt rahoitusta saaneet alueelliset hankkeet tähtäävät palvelujen parempaan yhteensovittamiseen sekä hoidon ja kuntoutuksen eri keinojen tehokkaampaan käyttöön. Työtä koordinoi Polut hoitoon ja kuntoutukseen -projekti, joka on osa hallituksen Osatyökykyisille tie työelämään -kärkihanketta (OTE).
OTE-kärkihankkeessa kehitetään uusia keinoja osatyökykyisten työssä jatkamiseen ja työllistymiseen. Kehittämistyössä otetaan huomioon meneillään oleva sote- ja maakuntauudistus.
Lisätietoja
Ylitarkastaja Ritva Partinen, p. 0295 163 330, [email protected] (rahoituksen saaneet hankkeet)
Hankepäällikkö Päivi Mattila-Wiro, Osatyökykyisille tie työelämään -kärkihanke, p. 0295 163 467, [email protected] (OTE-kärkihanke)