Alkoholiongelmaiset pääsevät katkaisuhoitoon
Alkoholiongelmiinsa laitoskatkaisua hakevien asiakkaiden määrä lisääntyi maaliskuun jälkeen selvästi Helsingissä, Espoossa ja Oulussa. Hoidon tarve lisääntyi jonkin verran myös Hämeenlinnassa, Kuopiossa, Rovaniemellä, Seinäjoella, Vaasassa ja Vantaalla. Hoitoon pääsee useimmiten alle kolmessa päivässä, monilla paikkakunnilla heti seuraavana päivänä. Toisin sanoen katkaisuhoidon palvelut riittävät toistaiseksi vastaamaan niiden kysyntää. Tiedot perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön heinä-elokuussa tekemään puhelinkartoitukseen. Puhelinkartoitus kattoi tärkeimmät laitoskatkaisua tarjoavat yksiköt eri puolilla Suomea.
Alkoholiveron alennuksen, päivittäistavarakauppojen oluttarjouskilpailun ja matkustajien alkoholiostosten vauhdittama alkoholin kulutuksen kasvu näkyy myös kasvavana päihdehoidon tarpeena. Päihdehoitopalvelut eivät nykyiselläänkään pysty parhaalla mahdollisella tavalla vastaamaan avun tarpeeseen.
Rankan juomisputken tai pitkään jatkuneen päivittäisen suurkulutuksen katkeaminen kerralla voi aiheuttaa tavallista krapulaa voimakkaampia ja pitkäkestoisempia vieroitusoireita. Nämä oireet edellyttävät pahimmillaan laitosmuotoista akuuttihoitoa. Sosiaali- ja terveysministeriön ja Kuntaliiton yhteisten päihdepalvelujen laatusuositusten mukaan kuntien tulee tarjota katkaisu- ja vieroitushoitopalveluja siten, että hoitoon pääsee välittömästi. Jonoon jääminen merkitsee usein juomisen jatkumista ja sitä, että asiakas pääsee katkaisuhoitoon entistä huonompikuntoisena.
Katkaisuhoitoon sisältyy oireenmukaista lääkitystä ja terveydentilan seurantaa, tukea antavia keskusteluja sekä usein myös perhe-, työ- tai raha-asioiden selvittelyä. Tavoitteena on myös tukea asiakasta jatkohoitoon. Katkaisuhoidon tarvitsijalla on yleensä jonkinasteinen alkoholiongelma. Katkaisuhoidon tarve on kriisitilanne, joka parhaassa tapauksessa luo hoitomotivaatiota. Katkaisuhoidon tulisi toimia ovena kuntouttavan hoidon piiriin. Katkaisu voidaan toteuttaa laitos- tai avohoitona.
Kotikonsteistakin on apua
Jos vieroitusoireet ovat lieviä, juomisputken katkaisua voi helpottaa kotikonstein. Nestetasapainosta huolehtiminen, kunnollinen ruokailu, lepo, kevyt liikunta ja läheisten tuki auttavat pahimman yli ja takaisin normaaliin päivärytmiin. Työkuntoon toipuminen kestää lievissäkin tapauksissa muutamia päiviä. Vakavampien oireiden ? esimerkiksi vapinan tai unettomuuden ? mahdollisesta lääkinnästä tulisi keskustella ammattilaisen kanssa. Apua voi hakea omasta terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta tai lähimmältä a-klinikalta..
Lisätietoja: projektikoordinaattori Marjatta Montonen, puh. 050 5011 260.