Huonot työolot käyvät kalliiksi - Työsuojeluasiat puhuttavat Singaporessa
Maailman katseet kääntyvät Suomeen, kun puhutaan työsuojelusta ja työhyvinvoinnista. Suomi on yksi maailman johtavista maista työturvallisuuden ja -terveyden kehittämisessä. Tätä mainetta vahvistetaan Singaporessa järjestettävässä Työsuojelun maailmankongressissa.
Suomessa on tuotettu vuodesta 2000 alkaen Kansainvälisen työjärjestön (ILO) ja Euroopan unionin maailmanlaajuiset laskelmat työtapaturmien ja kuolemaan johtaneiden työhön liittyvien sairauksien määristä. Menetelmän on arvioitu olevan luotettavin tällä hetkellä maailmassa. Laskelmat on tehnyt ylitarkastaja Päivi Hämäläinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Ensimmäisen kerran laskelmiin on lisätty tieto siitä kuinka paljon huonot työolot maksavat. Sunnuntaina 3. syyskuuta Suomi järjesti Työsuojelun maailmankongressissa oman erityistapahtumansa. Tapahtumassa emännöinyt sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila totesi puheessaan, että huonot työolot maksavat esimerkiksi Suomelle 24 miljardia euroa vuosittain. Jo kuukausitasolla menetykset ovat kaksi miljardia euroa.
Nämä kustannukset ovat osittain yksi syy siihen että Suomi on sisällyttänyt työterveyden ja työhyvinvoinnin suomalaiseen ”Työelämä 2020” strategiaan. Strategian tavoite on kunnianhimoinen: Suomen työelämästä halutaan tehdä Euroopan paras vuoteen 2020 mennessä.
”Jotta tavoite saavutetaan pitää ratkaista tulevaisuuden työn haasteet, joita ovat muun muassa työssä jaksaminen, työelämän jatkuvat muutokset sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen”, ministeri Mattila sanoi.
Suomessa työsuojelu kattaa työperäisten tautien ja tapaturmien ehkäisyn lisäksi myös työhyvinvoinnin. Suomen valtteihin maailmalla kuuluvat myös muun muassa työterveyshuolto ja se että asioista sovitaan yhdessä valtion, työntekijän ja työnantajan kanssa. Päätöksenteko perustuu faktoihin.
Taustaksi
Kansainvälinen työjärjestö ILO ja International Social Security Association ISSA järjestävät joka kolmas vuosi Työsuojelun maailmankongressin. 3.-6.9.2017 tilaisuus järjestetään Singaporessa. Kongressi on työsuojelun alan suurin tapahtuma, johon osallistuu yli 3 000 kansainvälistä työsuojelualan toimijaa sadasta eri maasta. Kongresseja on järjestetty vuodesta 1955 lähtien.
Lisätietoja
neuvotteleva virkamies Wiking Husberg, p. +358 2951 63475, [email protected]
ylitarkastaja Päivi Hämäläinen, p. +358 50 572 4550, [email protected]