Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Tupakkalakiin pakkausten jäljitettävyyttä ja turvaominaisuuksia koskevia täsmennyksiä

Sosiaali- ja terveysministeriö
5.12.2018 11.46
Tiedote 188/2018

Tupakkatuotteiden jäljitettävyyttä ja turvaominaisuuksia koskevaa tupakkalain sääntelyä aletaan soveltaa toukokuussa 2019. Tupakkalakia täsmennetään nyt niin, että turvaominaisuuden aitoustekijöistä vähintään yhden on oltava tupakkateollisuudesta riippumattoman kolmannen osapuolen tarjoama. Sosiaali- ja terveysministeriö voisi asetuksella antaa tarkempia säännöksiä riippumattomuudesta.

Lisäksi tupakkalaissa säädettäisiin, että Suomen markkinoille tarkoitettujen tupakkatuotteiden vähittäismyyntipakkauksiin antaisi yksilölliset tunnisteet Suomen nimeämä taho.

Hallitus antoi asiasta esityksen eduskunnalle 5. joulukuuta, ja lain on tarkoitus tulla voimaan 20.5.2019. Esitetyllä tupakkalain muutoksella pantaisiin täytäntöön EU:n komission päätös tupakkatuotteiden vähittäismyyntipakkausten turvaominaisuuksista.

Sosiaali- ja terveysministeriö päätti syyskuussa 2018, että Suomen markkinoille saatettavien tuotteiden vähittäismyyntipakkauksiin vaadittavat viisi turvaominaisuutta ovat ohutviivakuvio (giljoshipainatus), väriä vaihtava painoväri, ultraviolettisäteitä heijastamaton paperi, mikropainatus ja piilotetut turvakuidut. Turvaominaisuuksien avulla voidaan ehkäistä tupakkatuotteiden laitonta kauppaa. Niistä on apua esimerkiksi silloin, kun selvitetään salakuljetuksia tai tuoteväärennöksiä.

Lisätietoja:

Lakimies Laura Terho, p. 02951 63550

Tillbaka till toppen