Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Oikeuspsykiatrisia potilaita koskevat mielenterveyslain säännökset muuttuvat

Sosiaali- ja terveysministeriö
8.1.2016 9.41
Uutinen

Oikeuspsykiatrisia potilaita koskevat mielenterveyslain säännökset selkiytyvät. Mielenterveyslakiin lisätyt uudet säännökset koskevat tilanteita, joissa päätöstä potilaan tahdosta riippumattoman hoidon jatkamisesta tai lopettamisesta ei ole poikkeuksellisesti tehty kuuden kuukauden kuluessa, kuten laki edellyttää. Säännökset tulevat voimaan 1.2.2016.

Jos oikeuspsykiatrisen potilaan hoidon jatkamista tai hoidon lopettamista koskeva kuuden kuukauden määräaika on poikkeuksellisesti ylittynyt, on sairaalan selvitettävä välittömästi potilaan tahdosta riippumattoman hoidon jatkamisen tarve. Lisäksi sairaalan on tehtävä väliaikainen päätös hoidon jatkamisesta enintään 14 päiväksi. Tämän jälkeen päätöksen potilaan hoidon jatkamisesta tai hoidon lopettamisesta tekee sairaalan esityksestä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Poikkeuksellisia syitä sille, että päätöstä oikeuspsykiatrisen potilaan hoidon jatkamisesta tai hoidon lopettamisesta ei ole tehty määräajassa voivat olla esimerkiksi potilaan luvaton poistuminen sairaalasta, sairaalan erehdys tai se, että hallinto-oikeus on kumonnut hoidon jatkamista koskevan päätöksen muoto- tai menettelyvirheen vuoksi.

Lisätietoja asiaa koskevan hallituksen esityksen eduskuntakäsittelystä täältä.

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Pirjo Kainulainen, puh.02951 63092, [email protected]

Tillbaka till toppen