Valtio varmistaa suojavarusteiden riittävyyden koko maassa
Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt 23.3.2020, että valitsevissa koronaviruspandemiaan liittyvissä poikkeusoloissa on perusteltua ottaa käyttöön valtion varmuusvarastoissa olevat lääkintämateriaalit ja suojavälineet.
Tällä toimenpiteellä valtio haluaa varmistaa, että suojavarusteet riittävät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten suojaamiseen koko maassa myös epidemiatilanteen pahentuessa.
Suojavarusteilla tarkoitetaan ensisijaisesti infektiopotilaita hoitavien ammattihenkilöiden käyttöön tarkoitettuja suojaimia, kuten esim. kasvosuojia, hengityssuojaimia, leikkausmaskeja, suojatakkeja jne. Näitä on varastoissa sekä alueilla että valmiusvarastoissa.
Huoltovarmuuskeskus jakaa suojavarusteita viiden erityisvastuualueen kautta
Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt Huoltovarmuuskeskusta (HVK) hajauttamaan lääkintämateriaalia ja suojavälineitä viidelle yliopistolliselle sairaanhoitopiirille. Ne koordinoivat materiaalin hajautuksen ja käytön tarveharkintaan perustuen omalla erityisvastuualueellaan sairaanhoitopiirien sekä kuntien tai kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön.
Ensimmäisessä vaiheessa kukin yliopistollinen erityisvastuualue (erva) saa väestöpohjaansa suhteutetun määrän suojamateriaaleja. Jatkossa sosiaali- ja terveysministeriö tekee päätökset materiaalin jakamisesta tarveharkintaan perustuen.
Suomessa varautuminen on hyvällä tasolla
Suomessa on varauduttu koronavirusepidemian varalta, ja koronapotilaiden tutkimukseen ja hoitoon tarvittavia suojaimia on hyvä määrä. Ne eivät ole loppumassa. Sairaanhoitopiirien valmiussuunnitelmien mukaisesti eri toimijoilla on olemassa perusvarastot. Suojavarusteita on koko maassa, mutta niitä voidaan siirtää tarvittaessa sellaiselle alueelle, jossa tautitapauksia on muita alueita enemmän.
Suomessa on tehty myös muuta materiaalista varautumista, ja joitakin koronapotilaiden pitkittyneessä hoidossa tarpeellisia sairaalalääkkeitä on hankittu normaalia enemmän.
Suomessa on uusien varusteiden lisäksi olemassa hyvissä olosuhteissa varmuusvarastoissa säilytettyjä ja VTT:n helmikuussa 2020 toimiviksi testaamia suojaimia, jotka ovat pakkausmerkinnöiltään vanhentuneita.
Varmuusvarastoja täydennetään koko ajan
Samaan aikaan, kun varmuusvarastosta aletaan jakaa suojavarusteita viidelle alueelle, ryhdytään HVK:n varastoja täydentämään.
Koronavirustartunnalta suojautumiseen tarvittavia suojavarusteita on tällä hetkellä kansainvälisillä markkinoilla saatavilla monta eri kanavaa pitkin. Lisäksi parhaillaan selvitetään mahdollisuuksia käynnistää joidenkin suojatarvikkeiden tuotanto Suomessa.
Suomi liittyy ensi tilassa EU:n jäsenvaltioiden ja Euroopan komission välillä tehtyyn sopimukseen lääketieteellisten vastatoimien yhteishankinnasta. Sopimus on keino toteuttaa siihen liittyneiden jäsenvaltioiden yhteisiä välineiden ja lääkeaineiden sekä muiden lääketieteellisten vastatoimien hankintoja.
Suojainten käyttöä seurataan riittävyyden varmistamiseksi
Sosiaali- ja terveysministeriö seuraa suojainten kulutusta yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen ja yliopistollisten sairaanhoitopiirien kanssa. Suojainten riittävyydestä huolehditaan muun muassa lisäämällä ohjeistusta ja kontrollia suojavälineiden käytöstä.
Yliopistolliset sairaanhoitopiirit vastaavat siitä, että niillä on ajantasainen tieto kulutetuista ja tarvittavista lääkintämateriaaleista ja suojavälineistä omalla erityisvastuualueellaan.
Suojaimia käytettävä tarpeeseen – ei varmuuden vuoksi
Sosiaali- ja terveysministeriö korostaa, että kaikkien sosiaali- ja terveysalan toimijoiden on noudatettava annettuja kansallisia ohjeita suojainten tarkoituksenmukaisesta käytöstä.
Terveyden- ja sosiaalihuollon hoito- ja hoivatehtävissä (esimerkiksi ensihoito, sairaalat, terveyskeskukset, pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköt, kotisairaanhoito) henkilökunnan pitää käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta ja suojakäsineitä, kun he hoitavat hengitystieinfektioon sairastuneita potilaita. Muita potilaita tai asiakkaita hoidettaessa riittää, että huolehtii hyvästä käsihygieniasta. Kotihoidossa työskentelevien on käytettävä suu-nenäsuojusta asiakkaan suojaamiseksi mahdolliselta henkilökunnan kantamalta taudilta.
Laboratorioille on omat ohjeet koronaepäilypotilaiden näytteenotosta.
Ministeriö muistuttaa, että yksityisten toimijoiden on pidettävä omavastuun mukaisesti huoli siitä, että niillä on varastoissaan riittävästi suojavarusteita ja että varastoja myös täydennetään.
Lisätietoja:
Valmiusjohtaja Pekka Tulokas
Haastattelupyynnöt pyydetään toimittamaan sähköpostitse monika.kankaanrinta(at)stm.fi
Kansliapäällikkö Kirsi Varhila
Haastattelupyynnöt pyydetään toimittamaan sähköpostitse nina.tuominen(at)stm.fi