Yleistä asumistukea esitetään muutettavaksi
Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen, jossa ehdotetaan muutettavaksi yleisestä asumistuesta annettua lakia. Ehdotetut muutokset koskisivat tuen korvausprosentin alentamista, tukeen vaikuttavien tulojen vaikutuksen kiristämistä, ansiotulovähennyksen poistoa sekä omistusasumisen tukemisen poistoa.
Esityksessä ehdotetaan, että jatkossa omistusasuntoon ei voi saada asumistukea. Lisäksi asumistuen korvausprosenttia laskettaisiin nykyisestä 80 prosentista 70 prosenttiin. Ruokakunnan jäsenen tukeen vaikuttavista kuukausituloista vähennettävästä, palkka- ja yrittäjätuloja koskevasta 300 euron ansiotulovähennyksestä (ns. suojaosa) luovuttaisiin. Jatkossa työtulot otettaisiin siis kokonaismääräisesti huomioon asumistukea määrättäessä.
Ansiotulovähennyksen ja omistusasuntojen asumistuen poistamisella tukea kohdennetaan kaikkein pienituloisimmille ja vähävaraisimmille ruokakunnille. Ansiotulovähennyksen poistamisella halutaan kannustaa työnhakijoita kokopäivätyöhön nykyistä paremmin. Muutos on myös osa hallitusohjelman mukaisen yleistuen valmistelua.
Helsinki yhdistettäisiin samaan kuntaryhmään muun pääkaupunkiseudun kanssa. Muutoksen myötä asumistuessa huomioon otettavat asumismenojen enimmäismäärät laskisivat Helsingissä.
Asumistuen määrää laskettaessa määritellään perusomavastuu. Kaikkein pienituloisimmilla perusomavastuuta ei muodostu lainkaan. Perusomavastuuta määriteltäessä alarajan ylittävistä tuloista otettaisiin jatkossa huomioon 50 prosenttia nykyisen 42 prosentin sijaan. Lisäksi perusomavastuuosuuden määräytymiseen vaikuttavia aikuisen ja lapsen kertoimia muutetaan niin, että lapsiperheiden perusomavastuu muodostuu hieman pienemmäksi ja perhe saa hieman suurempaa tukea. Ehdotuksella lievennetään esityksen muiden muutosten vaikutuksia lapsiperheisiin.
Esityksessä ehdotetut muutokset eivät koske eläkkeensaajan asumistukea.
Ehdotetut muutokset vahvistaisivat julkista taloutta
Esityksessä ehdotettujen toimenpiteiden tarkoitus on hallitusohjelman linjausten mukaisesti vahvistaa julkista taloutta. Esitys tasapainottaa valtion taloutta vuositasolla 308 miljoonalla eurolla ja hillitsee asumistukimenojen voimakasta kasvua. Kymmenessä vuodessa asumistukea saavien määrä on kasvanut noin 200 000 ruokakunnalla ja vuotuiset asumistukimenot ovat lisääntyneet 0,96 miljardia euroa. Suurin lisäys tuen saajien määrässä tapahtui opiskelijoiden siirtyessä yleisen asumistuen piiriin vuonna 2017.
Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.4.2024. Muutokset tulevat voimaan sitä mukaa, kun kyseinen tuki tarkistetaan. Omistusasunnon tukien lakkauttaminen on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.9.2024.
Lisätietoja:
osastopäällikkö Liisa Siika-aho, p. 0295 163 085, [email protected]
neuvotteleva virkamies Mikko Horko, p. 0295 163 344, [email protected]
sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Sakari Rokkanen, p. 0295 163 109, [email protected]