Veto-ohjelman asiantuntijaseminaari: Työpaikkojen kehittäminen kannattaa
Alati kiristyvä kansainvälinen kilpailu ja voiton tavoittelu eivät ole este yrityksen henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämiselle. Työhyvinvoinnin lisääminen on taloudellisesti kannattavaa ja monia parannuksia pystytään tekemään jopa ilman kustannuksia. Eräitä keinoja ovat oikeudenmukainen johtaminen sekä työnantajan ja työntekijöiden vastuiden, velvollisuuksien ja oikeuksien selvittäminen työpaikkakohtaisesti. Näin totesivat työelämän asiantuntijat Jyväskylän yliopistolla sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen johdolla pidetyssä seminaarissa maanantaina 20.9.
Veto-ohjelman ja Keski-Suomen työsuojelupiirin järjestämässä seminaarissa todettiin ettei ole olemassa yhtä ainoaa ratkaisua, jolla suomalaisessa työelämässä olevat ongelmat saataisiin ratkaistua. Keski-Suomen työsuojelupiirin tilannetta selvittänyt piiripäällikkö Marja-Leena Pohjola muistutti uusien työntekijöiden perehdyttämisen tärkeydestä. Monelta työpaikalta puuttuu myös kokonaisvaltainen vaarojen ja haittojen selvittäminen sekä sen perusteella tehty riskien arviointi. Lisääntyvästi Keski-Suomen työsuojelupiiriä työllistävät valitukset epäasiallisesta kohtelusta. Piiripäällikkö Pohjolan mukaan usein ongelmia aiheuttavat rooliepäselvyydet työyhteisöissä. Monen esimiehen on vaikea tarttua kiperiin tilanteisiin tai ottaa vaikeita asioitapuheeksi varsinkin silloin, kun kyse on työpaikalla kytevistä henkilöristiriidoista.
Keski-Suomen työsuojelupiiriä työllistävät myös kiinteistöjen kosteusvaurioista johtuvat sisäilmaongelmat. Kiinteistöjen säännöllinen perushuolto ja kuntokartoitus estäisivät ongelmien syntymisen. Piiripäällikkö Pohjola jakoi kiitosta niille alueensa yrityksille ja yhteisöille, joissa on aloitettu systemaattinen työterveyteen ja –turvallisuuteen tähtäävä työ. Näissä paikoissa työsuojelu on mielletty osaksi normaaliin työhön liittyväksi ja taloudelliseksi toiminnaksi.
Tilaisuudessa puhuivat lisäksi psykologi Leena-Maija Lauttio Työterveyslaitokselta, johtaja Pasi Mäkinen Keski-Suomen TE-keskuksesta, lääketieteellinen asiantuntija Kari Kaukinen Elinkeinoelämän keskusliitosta ja työsuojeluvaltuutettu Ulla-Maija Pakka, Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.
Taustaksi:
Veto-ohjelma järjestää sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen johdolla toistakymmentä asiantuntijaseminaaria työelämän vetovoimaisuuden lisäämiseksi maassamme. Kiertue käynnistyi 6. syyskuuta Espoosta ja syksyn aikana vastaavanlaiset tilaisuudet järjestetään Jyväskylässä, Kouvolassa, Tampereella ja Turussa. Viimeiset tilaisuudet pidetään syksyllä 2005. Käytännön järjestelyt hoidetaan yhteistyössä työsuojelupiirien kanssa.
Syksyllä 2003 käynnistyneen Veto-ohjelman päätavoitteena on työuran pidentäminen: Nuorien tulisi aloittaa työuransa nykyistä aikaisemmin sekä jo työelämässä olevien tulisi jatkaa kahdesta kolmeen vuotta nykyistä pitempään ennen eläkkeelle jäämistään. Ohjelman ajatuksena on, että huolehtimalla työntekijöiden turvallisuudesta, terveydestä ja hyvinvoinnista luodaan edellytykset, jolla työelämästä tehdään varteenotettava vaihtoehto.