Varhaisen puuttumisen mallilla tukea koulukiusaamisen poistamiseen
Peruspalveluministeri Paula Risikon järjestämillä Varpun päivän aamukahveilla suunniteltiin jatkoa hyvin alkaneelle varhaisen puuttumisen yhteistyölle eri hallinnonalojen välillä. Kuuden ministeriön (STM, OPM, SM, OM, TM ja PLM), Kirkkohallituksen, Kuntaliiton, Opetushallituksen, Stakesin ja järjestöjen edustajat kokoontuivat 20. syyskuuta sosiaali- ja terveysministeriöön keskustelemaan, miten ne yhdessä voivat edistää varhaista puuttumista. Keskustelussa oli mukana myös Lasten ja nuorten politiikkaohjelman ohjelmajohtaja Georg Henrik Wrede.
Ministeri Risikko korosti aamukahveilla verkostoyhteistyön tärkeyttä. ”Koulukiusaamiseen puuttuminen ja sen ehkäiseminen on hyvä esimerkki toiminnasta, jossa useat eri hallinnonalat etsivät laajasti ratkaisua vaikeaan asiaan.” Ministeri kertoi, että hänen on tarkoitus asettaa hyvin toiminut yhteistyöverkosto uudelleen ja esitti varhaisen puuttumisen kansalliselle verkostolle toiveen ottaa koulukiusaaminen varhaisen puuttumisen yhdeksi keskeiseksi teemaksi seuraavalla toimintakaudella. Koulukiusaamisen ehkäisyssä pitäisi ottaa huomioon myös maahanmuuttajalasten ja -nuorten erityistarpeet.
Ministeri mainitsi myös, että varhainen puuttuminen tulee olemaan vahvasti mukana parhaillaan valmisteltavana olevassa Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisessa kehittämisohjelmassa. Tämä painotus on saanut vahvan tuen myös eri alueilla järjestetyissä kehittämisohjelman kuulemistilaisuuksissa.
Koulukiusaamisen lisäksi verkosto haluaa nostaa toiseksi teemaksi ”aikuistuvan nuoren valintojen paikat” ja niihin liittyvät syrjäytymisriskit. Noin 15-20 -vuotiailla nuorilla on monia valinnan paikkoja, jotka ovat samalla monille vaikeita kouluun, opiskeluun ja työelämään siirtymiseen liittyviä saumakohtia.
Suomalaista varhaisen puuttumisen mallia etsimässä
Verkoston keskusteluissa etsittiin muun muassa suomalaisen varhaisen puuttumisen olennaisia piirteitä. Tärkeintä varhaisessa puuttumisessa on se, että kaikki toiminta on avointa ja yhteistyöhakuista. Työtä tehdään yhteistyössä ammattilaisten ja vanhempien kanssa. Varpu-verkosto korostaa aikuisen vastuunottoa nykyistä laajempaa vastuunottoa; ongelmiin on puututtava siinä vaiheessa, kun niitä voidaan vielä kohtuullisen helposti ratkaista.
Tärkeää on myös koko toimintakulttuurin muuttaminen ehkäisevään suuntaan. Varhaisen puuttumisen ei tule suuntautua vain yksilöihin, vaan toimintakulttuuriin. On sovittava yhdessä ja avoimesti säännöt siitä, miten toimitaan esimerkiksi koulukiusaamisen ehkäisemiseksi tai miten tuetaan hyvien käytäntöjen avulla kiusattuja ja kiusaajia, jotta jo aiheutuneet ongelmat eivät kumuloituisi.
Lisätietoja: sosiaalineuvos Martti Lähteinen, puh. (09) 160 74351, 050 5148714