Vanhemmuussuunnitelmasta tukea eron jälkeiseen vanhemmuuteen
Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut vanhemmuussuunnitelman, joka on tarkoitettu tueksi ja apuvälineeksi eron jälkeiseen vanhemmuuteen. LAPE-kehittämistyönä syntynyt ensimmäinen suomalainen vanhemmuussuunnitelma otettiin pilottikäyttöön runsas vuosi sitten. Nyt julkaistava versio on muokattu pilottivaiheen aikana kerätyn palautteen pohjalta.
Suunnitelman avulla erovanhemmat voivat sopia asioiden järjestämisestä ja keskinäisestä työnjaosta niin, että molemmat tietävät, mistä he ovat vastuussa ja mitä heiltä odotetaan. Tärkeintä on löytää ratkaisuja, jotka varmistavat, ettei lapsen yhteys kumpaakaan vanhempaan pääse katkeamaan.
”Suunnitelma auttaa hahmottamaan ja löytämään ratkaisuja keskeisiin lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeviin kysymyksiin. Vanhemmussuunnitelma auttaa asettamaan yhteisiä pelisääntöjä ja askelmerkkejä siihen, miten vanhemmat – erostaan huolimatta – säilyttävät keskeisen aseman lapsensa elämässä, ja miten he tästä eteenpäin jakavat vanhemmuuttaan ja vastuutaan lapsen hyvinvoinnista ja arjen sujumisesta”, LAPE-hankepäällikkö Hanne Kalmari kertoo. ”Suunnitelma auttaa vanhempia keskustelemaan lasten arjen sujumisesta asiallisesti ja rauhassa.”
Vanhemmuussuunnitelman korjattu versio
Käyttäjäpalautteen pohjalta vanhemmuussuunnitelmaan on tehty muun muassa oma osio nuorten vanhemmille ja taloudellisia järjestelyjä koskevaan kohtaan selvennyksiä. Suunnitelmaan on tehty lisäyksiä, jotka painottavat lapsen kanssa keskustelemisen ja lapsen äänen kuulemisen tärkeyttä. Suunnitelmaan on lisätty uusia esimerkkejä vanhempien kirjauksista, joissa tulee huomioiduksi erilaisia käytännön tilanteita, kuten lapsen sopeutuminen uusperhekuvioihin, vanhempien väliset pitkät välimatkat, tukiverkot ja menettelytavat tulevaisuuden mahdollisissa konfliktitilanteissa.
Toisin kuin lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeva sopimus tai tuomioistuimen päätös, vanhemmuussuunnitelma ei ole juridinen asiakirja. Myös eroperheiden parissa työskentelevät ammattilaiset voivat hyödyntää suunnitelmaa työssään.
Suunnitelman esikuvina ovat olleet jo muun muassa Australiassa ja Englannissa käytössä olevat vanhemmuussuunnitelmat (parenting plan).
Lisätietoa
hankepäällikkö Hanne Kalmari, p. 0295 163 046, hanne.kalmari(@)stm.fi