Pohjoismaisen sosiaalipalvelusopimuksen soveltamisohjeet verkossa
Pohjoismaisen sosiaalipalvelusopimuksen soveltamisohjeet on saatettu ajan tasalle ja julkaistu suomeksi ja ruotsiksi Haloo Pohjolan verkkosivuilla: www. hallonorden.org (valitse "Sopimuksia ja sääntöjä", valitse "Sosiaali"). Soveltamisohjeiden lisäksi verkossa on lyhyt esite sosiaalipalvelusopimuksen pääkohdista ("Pohjoismainen sosiaalipalvelusopimus lyhyesti"). Sopimus sisältää määräykset muun muassa pohjoismaiden kansalaisten yhdenvertaisesta kohtelusta, oikeudesta pohjoismaisten kielten käyttöön, tilapäisen oleskelun aikana annettavista palveluista, suojasta kotiin lähettämistä vastaan, pitkäaikaisen hoidon tarpeessa olevien muutoista (ns. potilassiirrot), kuljetuspalveluista raja-alueilla sekä elatustuesta.
Sosiaalipalvelusopimuksen uudet ohjeet perustuvat STM:n määräyskokoelmassa (1996:24) julkaistuihin soveltamisohjeisiin, joihin on tehty uuden lainsäädännön vaatimat korjaukset. Ohjeita on valmistellut sosiaalipalvelusopimuksen Pohjoismainen seurantaryhmä, jonka pu-heenjohtajana toimii ylitarkastaja Viveca Arrhenius sosiaali- ja terveysministeriöstä. Verk-kosivuilla on myös tietoa seurantaryhmästä.
Ministeriön kotisivulta on linkkiyhteys Halloo Pohjolan verkkosivuille. Pohjoismaisia sopi-muksia koskevan tiedon lisäämiseksi ministeriö suosittelee, että myös kunnat lisäävät omille verkkosivuilleen linkin Haloo Pohjolan verkkosivuille.
Potilassiirrot toimiviksiSosiaalipalvelusopimuksen 9 artiklassa säädetään pitkäaikaisen hoidon tai huolenpidon tar-peessa olevien henkilöiden muutosta toiseen Pohjoismaahan. Tämän ns. potilassiirtojärjestel-män tarkoitus on mahdollistaa jatkuvan hoidon tai huolenpidon tarpeessa olevan henkilön muutto sellaiseen maahan, johon hänellä on erityiset siteet, tilanteessa jossa, muutto parantaisi hänen elämäntilannettaan. Toistaiseksi järjestelmä on käytännössä koskenut lähinnä ikäihmis-ten muuttoa Suomen ja Ruotsin välillä.
Potilassiirtojärjestelmä edellyttää, että lähettävä ja vastaanottava kunta sopivat muuton järjes-tämisestä ja kustannusten jaosta keskenään. Valtio tukee siirtoja kunnille tai kuntayhtymille myönnettävällä kertaluonteisella avustuksella, jonka suuruus vuonna 2003 on 17 000 euroa siirrettyä henkilöä kohden (mom. 33.32.34).
Tämän vuoden alusta Länsi-Suomen lääninhallitus tarjoaa kunnille apua potilassiirtojen käy-tännön järjestelyissä. Lääninhallituksesta saa tietoa sopimuskäytännöstä sekä tarvittaessa apua yhteydenpidossa muiden maiden viranomaisiin. Yhdyshenkilönä toimii terveydenhuollon tarkastaja Hannele Eriksson Turun yksikössä, puh 02 0517 2031, sähköposti: [email protected] ).
Potilassiirtoasioissa voi kääntyä myös sosiaali- ja terveysministeriön puoleen, joissa yh-dyshenkilöinä toimivat perhe- ja sosiaaliosaston ylitarkastaja Viveca Arrhenius (puh 09 160 74135, sähköposti: [email protected]) ja terveysosaston ylitarkastaja Hanna Nyfors (puh 09 160 74348, sähköposti: [email protected]).
Potilassiirtosopimuksista jäljennös ministeriöönPohjoismaisen sopimuskäytännön seuraamista ja kehittämistä varten sosiaali- ja terveysminis-teriö pyytää kuntia lähettämään ministeriölle tiedoksi jäljennöksen potilassiirtoasioissa teke-mistään sopimuksista. Pyyntö koskee myös aikaisemmin solmittuja sopimuksia. Sopimuksista voidaan poistaa henkilötiedot. Ministeriölle olisi kuitenkin ilmoitettava muuttavan henkilön syntymävuosi ja sukupuoli.
Lisätietoja antaa:
Ylitarkastaja Viveca Arrhenius, 09 – 160 74135