Hyppää sisältöön
Media

Ukrainan kriisi ja rokotesolidaarisuus teemoina EU:n terveysministereiden kokouksessa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 29.3.2022 9.55
Tiedote 87/2022

Työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asiain (TSTK) neuvosto kokoontuu terveysministereiden kokoonpanolla Brysselissä 29.3. Suomea kokouksessa edustaa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén.

Kokouksessa keskustellaan Ukrainan tilanteesta, Covid-19 –rokotesolidaarisuudesta ja siihen liittyvistä jatkotoimista. Lisäksi lounaalla käydään keskustelu harvinaissairauksiin liittyvästä eurooppalaisesta yhteistyöstä.

Suomi on toimittanut ja varautuu myös jatkossa toimittamaan Ukrainalle maan pyyntöjen mukaista materiaalista apua. Suomi on lähettänyt lääkinnällisiä tarvikkeita ja ambulansseja EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Suomessa valmistaudutaan parhaillaan vastaanottamaan ukrainalaisia potilaita. 

Ukrainan naapurimaat, erityisesti Moldova, tarvitsevat apua sotaa pakenevien ihmisten vastaanottamisessa. Suomi on lähettänyt maahan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta asiantuntija- ja materiaalista apua, kuten hätämajoituksen 5000 henkilölle ja kenttäkeittiön.

”EU:n on tärkeää taata humanitaarinen apu Ukrainaan, jossa osalla väestöstä on pulaa vedestä ja ruosta. Myös pääsy peruspalveluiden kuten terveydenhuollon pariin on taattava, jottei humanitäärinen kriisi kärjisty entisestään”, ministeri Lindén sanoo.

EU:n yhteistyö avainasemassa globaalin rokotuskattavuuden parantamisessa

Covid-19-pandemian tilanne ja parhaat keinot sen hallitsemiseksi ovat jatkuvassa muutoksessa. Jotkut maat ovat saavuttaneet korkean rokotuskattavuuden, mutta haavoittuvassa asemassa olevat ja korkean riskin väestönosat matalan tulotason maissa ovat edelleen jääneet suojaamatta. 

EU:n laajuinen yhteistyö on avainasemassa rokotesolidaarisuustoimien toteuttamiseksi ja rokotuskattavuuden parantamiseksi globaalisti. Samaan aikaan on tärkeää tukea maiden kapasiteettia vastaanottaa rokotteita, toteuttaa rokotuskampanjat sekä ehkäistä rokotevastaisuutta. Suomi on sitoutunut yhdessä muiden EU-jäsenmaiden kanssa rokotesolidaarisuuteen. 

Lisätietoa:

ministeri Lindénin erityisavustaja Sampo Varjonen, [email protected]
erityisasiantuntija Reetta Honkanen, [email protected]

Sivun alkuun