Selvityshenkilöt arvioivat erityishuoltopiirien asemaa maakunta- ja sote-uudistuksessa
Sosiaali-ja terveydenhuollon tehtävien järjestämisvastuun on tarkoitus siirtyä maakunnille 1.1.2020. Samalla maakunnille siirtyisivät erityishuoltopiirien kuntayhtymien varat ja velat sekä osana niitä myös kaikki kiinteistöt ja toimitilat. Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt YTM Riitta Hakomaa ja sosiaalineuvos, YTM Markku Niemelää selvittämään erityishuoltopiirien asemaa sote-uudistuksessa.
Suomi on nykyisin jaettu 15 erityishuoltopiiriin kehitysvammaisten henkilöiden erityishuollon järjestämiseksi. Ruotsinkielistä väestöä varten on lisäksi oma piirinsä. Noin puolet erityishuoltopiireistä on viime vuosina yhdistynyt sairaanhoitopiirien kanssa. Erityishuoltopiirit ovat järjestäneet erityishuoltona myös kehitysvammaisten henkilöiden terveydenhuollon palveluja sekä perusopetusta.
Yhtenä lähtökohtana sote-uudistuksessa on ollut kehitysvammapalvelujen integroiminen muihin maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluihin. Vammaispalvelut olisivat osa maakunnan järjestämiä palveluja, jotka se voisi tuottaa laissa säädetyillä tavoilla. Joitain palveluja ja tehtäviä voitaisiin koota suurempiin kokonaisuuksiin yhdelle tai useammalle maakunnalle. Vammaislainsäädännön uudistuksessa säädettäisiin tarpeenmukaisten sosiaalihuollon palvelujen turvaamisesta kaikille vammaisryhmille.
Selvityshenkilöiden tehtävänä on muun muassa selvittää, miten vammaisten henkilöiden vaativat palvelut on tarkoituksenmukaista organisoida osana palvelutuotantoa. Lisäksi selvityshenkilöt keräävät erityishuoltopiirien näkemykset erityishuoltopiirien tulevasta organisoitumismallista sote-uudistuksen uusissa palvelujen järjestämis- ja tuottamisrakenteissa.
Selvityshenkilöiden on tehtävä perusteltu esitys tulevista organisoitumismalleista 31.8. mennessä. Esityksestä järjestetään lausuntokierros syksyllä.
Lisätietoja
Osastopäällikkö Kirsi Varhila, p. 0295 163338
(Soittopyynnön voi jättää myös tekstiviestillä.)