Päivähoidon turvallisuuden valvonnasta
Kuluttajavirasto on 4.6.2009 lähettänyt kirjeen kuntien tuoteturvallisuusvalvontaviranomaisille koskien päivähoidon turvallisuusvalvontaa. Kirjeessä on tarkennettu kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annetun lain (75/2004, ns. KuTuL) tulkintaa siten, että lasten päivähoidosta annetun lain (36/1973, jäljempänä päivähoitolaki) mukaisen päivähoidon turvallisuuden valvontaa on rajattu kuntien tuoteturvallisuusvalvontaviranomaisten suorittaman valvonnan ulkopuolelle.
Sosiaalihuollon toimeenpanoon kuuluvista tehtävistä (mm. päivähoidon järjestämisestä) kunnan alueella huolehtii sosiaalihuoltolain (710/1982) 6 §:n mukaan yksi tai useampi kunnan määräämä toimielin. Päivähoito saattaa hallinnollisesti olla sijoitettu esimerkiksi sosiaali-, opetus-, sivistys- tai perusturvalautakunnan tai kunnanhallituksen alaisuuteen. Myös päivähoidon turvallisuudesta huolehtiminen on ensisijaisesti edellä mainitun, kunnan määräämän toimielimen tehtävä. Toimielimen on huolehdittava siitä, että päivähoito on myös päivähoitolain 6 §:n edellyttämällä tavalla terveydellisiltä ja muilta olosuhteiltaan lapselle ja lapsen hoidolle ja kasvatukselle sopivaa (ns. omavalvonta).
Kuntien tuoteturvallisuusvalvontaviranomaisten valvontaan jää kuitenkin edelleen useita, päivähoitoon ja sen käytännön toteutukseen jollain lailla liittyviä kohteita kuten kuntien yleisiä leikkikenttiä (joita päiväkoti voi käyttää), jotka eivät sinänsä kuulu päivähoitoon ja siten sitä koskevan lainsäädännön ja sen noudattamisen valvonnan piiriin. Lisäksi on syytä muistaa, että jos esim. päiväkodin piha on tarkoitettu tai sitä tiettävästi käytetään myös päivähoidon ulkopuoliseen käyttöön, esim. leikkikentän omaiseen käyttöön päiväkodin ollessa suljettuna, tämän osalta kyse on KuTuL:n mukaisesta kuluttajapalveluksesta, jota tuoteturvallisuusviranomaiset valvovat muun kuin päivähoitokäytön perusteella riskiperusteisesti ottaen huomioon mm. käyttäjämäärät.
Edellä esitetyn perusteella sosiaali- ja terveysministeriö korostaa päivähoitoa järjestävien tahojen (toiminnanharjoittajien) ensisijaista vastuuta myös turvallisuuskysymyksissä. Kuntien tuoteturvallisuusvalvontaviranomaisilla on usein arvokasta kokemusta turvallisuusasioista ja niiden valvonnasta ylipäänsä sekä erityisesti esimerkiksi leikkikenttien ja vastaavien kohteiden turvallisuuden kannalta merkittävistä asioista. Myös päivähoitoa järjestävät tahot voivat luonnollisesti olla tarpeen mukaan yhteydessä tuoteturvallisuusvalvontaan samoin kuin muihinkin asiantunteviin tai osaaviin tahoihin neuvojen tai näkemysten saamiseksi. Valvonnan kannalta on käytännössä tarkoituksenmukaista, että tuoteturvallisuusvalvontaviranomaiset ja sosiaalihuollon valvontaviranomaiset tekevät mahdollisimman kattavaa yhteistyötä päivähoidon turvallisuuden mahdollisimman korkean tason saavuttamiseksi.
Läänin alueella sosiaalihuollon suunnittelu, ohjaus ja valvonta kuuluvat lääninhallitukselle. Sosiaalihuollon yleinen suunnittelu, ohjaus ja valvonta kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle.
Lisätietoja:Johtaja Jari Keinänen, puh. (09) 160 74127
Hallitussihteeri Hanna Kiiskinen, puh. (09) 160 73217 (3.8.2009 alkaen)
Sähköpostiosoitteet muotoa [email protected]