Muutoksia rokotusasetukseen – puutiaisaivotulehdusrokotuksen saa vastedes riskialueilla
Sosiaali- ja terveysministeriö on muuttanut rokotuksista annettua asetusta. Suurimmat muutokset tehtiin asetuksen puutiaisaivotulehdusrokotetta ja jäykkäkouristusrokotetta koskeviin pykäliin. Asetuksen muutokset tulevat voimaan 23.3.2018.
Maksuttoman puutiaisaivotulehdusrokotteen tiukoista kuntarajoista luovutaan
Vastedes puutiaisaivotulehdusrokotteen voi saada maksutta henkilö, joka asuu tai oleskelee pitkään alueella, jossa puutiaisaivotulehduksen riski on korkea. Tällaisia alueita ovat muun muassa Lappeenrannan Sammonlahti, Kemin eteläiset osat, Raahen edustalla sijaitseva Preiskari ja Kotkan Kuutsalon saari. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos määrittelisi vuosittain riskialueet.
Aiemmin rokotuksen ovat saaneet maksutta vuodesta 2006 lähtien Ahvenanmaalla ja vuodesta 2017 lähtien Paraisilla ja Simossa vakituisesti asuvat tai vähintään neljä viikkoa kesäaikaan oleskelevat, luonnossa liikkuvat yli 3-vuotiaat henkilöt.
Puutiaisaivotulehdustapauksia esiintyy eri puolilla Suomea, mutta riskialueet ovat maantieteellisesti usein hyvin rajattuja. WHO suosittelee yleistä rokotusta alueella, kun taudin ilmaantuvuus on yli 15 tapausta per 100 000 asukasta vuodessa.
Jäykkäkouristusrokotus alle 65-vuotiaille entistä harvemmin – tehosterokotuksia saa edelleen
Uudistetun asetuksen mukaan jäykkäkouristusrokotus (tetanus-tehoste) annetaan vastedes 20 vuoden välein alle 65-vuotiaille ja 10 vuoden välein yli 65-vuotiaille. Peruste harvennetulle antovälille on, että vakavia jäykkäkouristustapauksia on ollut vain 1-2 vuodessa ja kaikki nämä tautitapaukset ovat olleet puutteellisesti rokotetuilla yli 65-vuotiailla. Tutkimuksissa suomalaisilla on ollut korkeat tetanusvasta-ainetasot.
Tehosterokotteen jäykkäkouristusta vastaan voi kuitenkin saada tätä useammin esimerkiksi tapaturmien yhteydessä. Aikuisiän tetanus-tehosterokote suojaa myös hinkuyskää ja kurkkumätää vastaan. Aiemmin tehosterokotus jäykkäkouristusta vastaan on annettu läpi aikuisiän 10 vuoden välein. Harvempaan rokotusväliin ovat siirtyneet viime vuosina useat maat, kuten Ruotsi, Englanti, Espanja, Hollanti ja Australia.
Lisätietoja
Ylilääkäri Sari Ekholm, p. 02951 63447
Hallitusneuvos Liisa Katajamäki, p. 02951 63329
Lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen p. 02951 63324