Ministeri Wallin: Miehet olisi saatava kiinnostumaan tasa-arvopolitiikasta
Miehet olisi saatava kiinnostumaan tasa-arvo politiikasta. Tämä edellyttää, että tasa-arvopolitiikassa kehitetään myös miehille suunnattuja toimia. Euroopan unionin eri ohjelmissa olisi suunnattava hankkeita myös miehiin, totesi tasa-arvoministeri Stefan Wallin puheenvuorossaan epävirallisessa tasa-arvo- ja perheministerikokouksessa Saksan Bad Pyrmontissa tiistaina 15. toukokuuta.
Modernissa tasa-arvopolitiikassa keskeisintä on tiedostaa, että sukupuolten välisessä tasa-arvossa on kyse naisista, mutta myös miehistä. Tämä voi kuulostaa jopa niin yksinkertaiselta, että se usein unohtuu tasa-arvopolitiikkaa kehitettäessä.
Kyse ei ole vastakkainasettelusta eikä kilpailusta miesten ja naisten välillä. Päinvastoin, miesten ja poikien osallistuminen sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumiseen, on sopusoinnussa naisten ja tyttöjen aseman edistämisen kanssa. Kyse on oikeista painotuksista, vastavuoroisuudesta, yhteisten etujen löytämisestä ja yhteistyöstä eri toimijoiden ja molempien sukupuolten välillä.
Naisten oikeuksien puolustamisella on pitkät ja täysin oikeutetut poliittiset perinteet. Miesten integroituminen vahvemmin osaksi tasa-arvopolitiikkaa, sekä osallistujina että huomion kohteena, ei tapahdu hetkessä. Miehet ja tasa-arvo ovat usein tasa-arvopoliittisessa keskustelussa esillä lähinnä työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen kannalta. Kysymys olisi kuitenkin ymmärrettävä laajemmin. Tätä silmällä pitäen olemme Suomessa valmistaneet miehiä ja tasa-arvoa koskevan strategia-asiakirjan.
Suomi näkee tärkeänä kestävän ja laaja-alaisen perhepolitiikan esille nostamisen edistettäessä naisten ja miesten tasa-arvokehitystä. Vakaa, perheen kokonaishyvinvoinnista huolehtiva perhepolitiikka tukee sekä naisten että miesten yhdenvertaisia mahdollisuuksia ottaa vastuu perheen ja lasten hyvinvoinnista. Laaja-alainen perhepolitiikka koostuu useista erilaisista toimenpidekokonaisuuksista, niin taloudellisen, psykososiaalisen kuin terveydellisen hyvinvoinnin turvaamiseksi, lapsille ja lapsiperheille. Keskeisiä ovat perhepoliittiset tulonsiirrot, riittävät ja kattavat lapsiperhepalvelut sekä mahdollisuus perheen ja työn joustavaan yhteensovittamiseen.
Alkaneella hallituskaudella olemme Suomessa sitoutuneet vähentämään lasten, nuorten ja perheiden pahoinvointia ja syrjäytymiskehitystä. Käynnistämme laajan poikkihallinnollisen politiikkaohjelman edistämään lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia.