Ministeri Risikko: Terveyskysymykset tulisi ottaa huomioon kaikessa päätöksenteossa
Maanlaajuiset epidemiat, kuten lintuinfluenssa ja hiv, ovat osoittaneet meille kuinka tärkeätä on saada aikaan kokonaisvaltainen järjestelmä, jonka avulla voimme vastustaa näitä terveysuhkia. Ei pidä vain osata reagoida välittömästi uhkiin, tärkeätä on myös panostaa pitkäjänteiseen ennakointiin ja kestäviin terveydenhuollon rakenteisiin, peruspalveluministeri Paula Risikko totesi puhuessaan WHO:n yleiskokouksessa Genevessä tiistaina 15.5.2007.
Terveysjärjestelmillä on olennainen osa terveysturvaa ajatellen. Toisaalta ei pidä unohtaa muita osa-alueita, kuten koulutusta, maataloutta, teollisuutta ja taloutta. Näillä osa-alueilla tehtävillä päätöksillä voi olla pitkäkantoiset seuraukset väestön terveyteen. Terveyskysymykset tulisi ottaa huomioon kaikessa päätöksenteossa, niin kansainvälisellä, kansallisella kuin myös paikallisella tasolla.
Hiv ja aids ovat todennäköisesti isoimmat uhkat ihmisille koskaan. Hiv-tartunnat koskevat meitä kaikkia. Afrikka on kärsinyt eniten hiv-pandemiasta, mutta tauti on levinnyt nopeasti myös maailman väestörikkaimpiin kuuluviin maihin, kuten Kiinaan, Intiaan ja Venäjälle. Epidemian kontrolloimiseen käytettyjen keinojen on oltava erilaisia, sillä epidemia leviää eri tavalla eri maissa.
Lapset ja naiset ovat erityisen haavoittuvaisia. He voivat joutua väkivallan uhreiksi tai joutua muihin turvattomiin tilanteisiin. Viimeaikaiset keskustelut naisten terveydestä ovat osoittaneet että ongelmat koskien seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ovat iso syy äitikuolleisuuteen.
Ministeri Risikko totesi myös että päätöksentekijöiden tärkein tehtävä on luoda terveyttä ja turvallisuutta edistävä ympäristö, ja että WHO:n keskeisiä tehtäviä ovat varhainen puuttuminen ja toimivien järjestelmien rakentaminen.
Lisätietoja kokouksesta löydät osoitteesta http://www.who.int/gb/