Ministeri Risikko: Sosiaali- ja terveydenhuolto tarvitsee lisää tietoa kustannusvaikuttavuudesta
Tuloksellisuuden mittaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa on ongelmallista, mutta ei mahdotonta. Sosiaali- ja terveysala tuottaa palveluja, hoitoa ja hoivaa. Mutta ennen kaikkea tuotamme hyvinvointia, terveyttä ja pyrimme hidastamaan toimintakyvyn rapistumista ja sairauden etenemistä. Palvelujen määrän mittaaminen ei ole vaikeaa. Paljon vaikeampaa on mitata sosiaali- ja terveysalan palveluiden vaikutusta väestön ja hoidossa olevien potilaiden/asiakkaiden hyvinvointiin ja terveyteen. Tämä on sosiaali- ja terveysalan tuloksellisuuden mittaamisen keskeinen haaste, sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko Terve-Sos -tapahtumassa Oulussa tänään.
Tieto vaikuttavuudesta ei kuitenkaan yksin riitä. Esimerkiksi hoidon vaikuttavuus voi olla positiivinen, mutta pieni ja kustannukset samanaikaisesti korkeat. Tarvitsemme vaikuttavuuden lisäksi tietoa toiminnan kustannuksista; mitä hoito ja hoiva maksavat ja kuinka paljon potilaat/asiakkaat hyötyvät annetusta hoidosta ja hoivasta. Tarvitsemme siis tietoa toiminnan kustannusvaikuttavuudesta.
Kustannus-vaikuttavuuden arviointi on haasteellinen tehtävä koko sosiaali- ja terveysalalle. Viime aikoina sen mittaamisessa on kuitenkin otettu merkittäviä askelia. Esimerkiksi eilen täällä Oulussa Terve-Sos -tapahtumassa julkistetun (Stakesin Terveystaloustieteen keskuksen CHESSin johdolla toteutetun) PERFECT-hankkeen ensimmäiset tulokset hoitojen väestötason vaikuttavuuden arvioinnista ovat rohkaisevia.
Henkilöstöllä tulee olla valtakunnallista vertailutietoa hoidon ja hoivan kustannuksista ja vaikuttavuudesta sekä käytännön työvälineitä, joilla tuloksellisuutta voidaan seurata, mitata ja arvioida. Henkilöstö on avainasemassa tietojen tuottamisessa, sillä luotettavan vaikuttavuustiedon saaminen on kiinni siitä, kuinka huolellisesti toimintatiedot on viety rekistereihin. Henkilöstö on se joka muuttaa hoitokäytäntöjä tutkitun tiedon perusteella ja parantaa sitä kautta kustannusvaikuttavuutta.
Vaikuttavuustutkimuksen tulee jatkossa olla sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimus- ja kehittämistoiminnan prioriteeteissa kärkisijalla.