Ministeri Risikko: Potilasturvallisuus on kaikkien yhteinen asia
”Sairaalahoitoon tulevista potilaista noin joka kymmenes altistuu jonkinlaiselle haittatapahtumalle, vaikka jopa puolet haittatapahtumista voitaisiin ehkäistä ennalta. Tämän vuoksi potilasturvallisuuden on oltava mukana säädöksissä, toimintakulttuurissa, johtamisessa ja vastuunotossa”, totesi peruspalveluministeri Paula Risikko potilasturvallisuuskonferenssin lehdistötilaisuudessa 29. tammikuuta Marina Congress Centerissä Helsingissä.
Konferenssissa julkaistiin Suomen ensimmäinen potilasturvallisuusstrategia, jonka on valmistellut sosiaali- ja terveysministeriön asettama potilasturvallisuuden ohjausryhmä.
”Nyt on aika muuttaa käytäntöjä. Toiminnan on oltava riskejä paremmin ennakoivaa ja ehkäisevää”, ministeri Risikko jatkoi.
Ministeri Risikko painotti, että potilasturvallisuus on kaikkien yhteinen asia, eikä se parannu kenenkään syyllistämisellä.
”Henkilökunnan syyllistäminen ei ole hedelmällistä, kun puhutaan potilasturvallisuuden parantamisesta. Kehittämisen on tapahduttava myönteisessä hengessä”, korosti ministeri Risikko.
”Potilasturvallisuusstrategiaan on kirjoitettu konkreettisia tavoitteita vuoteen 2013 mennessä toteutettavaksi, ja niiden on muututtava jokapäiväiseksi käytännöksi ja arjen toiminnaksi. Raha ei saa määrätä, kun on kyse hoidon turvallisuudesta. Potilasturvallisuuden eteen tehty työ ei ole ilmaista, mutta usein hyvät käytännöt ovat ilmaisia. Säästöjä on nähtävissä, kun vammautumiset ja uusintahoidot vähenevät, ja asiat hoidetaan kerralla kuntoon”, ministeri Risikko totesi.
”Uudessa terveydenhuoltolaissa tullaan edellyttämään, että kunnan, yhteistoiminta-alueen tai kuntayhtymän tulee laatia suunnitelma laadunhallinnasta ja potilasturvallisuuden edistämisestä. Suunnitelman sisällöstä, toimeenpanosta ja seurannasta säädetään tarkemmin asetuksella”, totesi ministeri Risikko.