Ministeri Risikko: Kuntoutuspalvelut auttavat työurien pidentämisessä
Peruspalveluministeri Paula Risikon mukaan kuntoutuspalvelujen asemaa on vahvistettava osana julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä työterveyshuollon kehittämistä.
"Valmisteilla olevassa sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön uudistuksessa selkeytetään muun muassa kuntoutuksen järjestämisvelvollisuutta. Lisäksi perusterveydenhuollossa kuntoutuksen asema on huomioitava nykyistä paremmin", totesi ministeri Risikko valtakunnallisilla Kuntoutuspäivillä Helsingissä 19. maaliskuuta.
"Kuntoutuspalveluja tuottavat eri organisaatiot. Kuntotutusta järjestävät muun muassa julkinen terveydenhuolto, Kansaneläkelaitos ja vakuutus- ja eläkelaitokset. Lisäksi esimerkiksi työterveyshuolto ohjaa kuntoutuspalvelujen piiriin."
Risikon mukaan kuntoutuksen rajapintoja on monta, mutta asiakkaan kannalta on tärkeintä, että vastuutaho on selvillä. Vastuuta kuntoutuksen toimivuudesta ollaan selkeyttämässä sosiaali- ja terveydenhuoltolainsäädännön uudistuksessa.
Paras-uudistus vahvistaa kuntoutuksen asemaa sosiaali- ja terveydenhuollossaMinisteri Risikko kertoi, että kunta- ja palvelurakenneuudistuksen myötä edistetään palveluketjujen ja samalla kuntoutuksen kokonaisuuksien rakentamista.
"Erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen tiiviimpi yhteistyö parantaa kuntoutusketjun toimivuutta."
Risikon mielestäParas-uudistuksessa toteutettava perusterveydenhuollon vahvistaminen käy käsi kädessä kuntoutuksen vahvistamisen kanssa.
"Lääkinnällisen kuntoutuksen haasteet ovat tällä hetkellä pitkälti perusterveydenhuollossa. Erikoissairaanhoidossa kuntoutus on toimivaa. Asiakkaan siirtyessä perusterveydenhuollon piiriin kuntoutusketju saattaa kuitenkin katketa."
Risikon mielestä kuntoutuksen merkitys suomalaisten hyvinvoinnin edistämisessä ja ylläpitämisessä on nähtävä nykyistä laajempana.
"Kuntoutus avaa monia mahdollisuuksia, jota ei nyt saa jättää käyttämättä", Risikko kertoi.
"Kuntoutus nähdään usein erillisenä saarekkeena. Kuntoutus on kuitenkin kiinteä osa sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuutta, jolla varmistetaan kuntoutujan toimintakyvyn palautuminen esimerkiksi sairautta tai työkyvyttömyyttä edeltävälle tasolle."
Ministeri Risikon mukaan työikäisen väestön voimavarat on saatava paremmin käyttöön koko maassa samalla pidentäen työuria.
"Kuntoutusta tarvitaan osana työhyvinvointia ja työkyvyn säilyttämistä. Kuntoutuksen avulla edistetään työelämässä jaksamista ja pysymistä", Risikko kertoi
LisätietojaYlitarkastaja Hanna Nyfors, p. (09) 160 74348
Erityisavustaja Anna Manner-Raappana, p. (09) 160 74157