Ministeri Pekonen: Ihmisten hyvinvointi ja talouskasvu vaikuttavat toisiinsa
EU-maiden sosiaali- ja työministerit keskustelevat 8.7. Brysselissä hyvinvointitaloudesta, Suomen EU-puheenjohtajakauden pääteemasta sosiaali- ja terveyssektorilla. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoo mistä hyvinvointitaloudessa on kyse.
Linkki videoon: https://youtu.be/c4tgd25nH6s
Tekstiversio haastattelusta
Millä mielellä olet lähdössä työ- ja sosiaaliasioiden ministerineuvostoon maanantaina?
"Odotan kokousta innolla, koska pääsemme esittelemään siellä yhden Suomen puheenjohtajuuskauden pääteemoista, hyvinvointitalouden. Mutta tietysti myös jännittää, onhan tämä ensimmäinen kerta, kun johdan puhetta ministerineuvostossa. Onneksi ehdin jo kesäkuussa osallistua viimeiseen Romanian vetämään neuvoston kokoukseen ja tapasin eurooppalaiset kollegani."
Mistä hyvinvointitaloudessa on kyse?
"Ihmisten hyvinvointi ja talouskasvu vaikuttavat toisiinsa. Meidän on sekä parannettava ihmisten hyvinvointia että vahvistettava taloutta, molempia yhdessä. Emme voi parantaa vain toista laiminlyömällä toisen. Ihmisten hyvinvointiin panostaminen on loistava sijoitus. Esimerkiksi tehokkaat ennaltaehkäisevät terveyspalvelut maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin. Niin rakennetaan kestävää taloutta! Hyvinvointitalous tarkoittaa sitä, että sijoitamme rahaa ihmisten hyvinvoinnin parantamiseen. Hyvinvoivat ihmiset sairastavat vähemmän, tekevät töitä ja maksavat veroja. Kun ihminen on terve ja voi hyvin, hän myös tarvitsee vähemmän sosiaali- ja terveyspalveluja. Tämä on kansantalouden kannalta tärkeää, kun väestö ikääntyy niin meillä Suomessa kuin muuallakin Euroopassa."
Mitä Suomi puheenjohtajana tavoittelee?
"Haluamme, että EU-päättäjät ymmärtävät, ettei hyvinvointipolitiikkaa ja talouspolitiikkaa pidä EU:ssa käsitellä toisistaan erillisinä. Tässä kokouksessa keskustelemme ensimmäistä kertaa hyvinvointitaloudesta, joka on jo ennakkoon herättänyt paljon kiinnostunut eurooppalaisissa kollegoissani. Toivon, että lokakuun kokouksessa pääsemme yhdessä hyväksymään niin sanotut neuvoston päätelmät hyvinvointitaloudesta. Päätelmät ovat ministereiden yhteinen poliittinen kannanotto, joka sitten ohjaa valmistelua esimerkiksi komissiossa."