Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Mönkäre: Tasapuolinen budjetti eri sukupolville

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.8.2004 10.00
Tiedote -

Valtion ensi vuoden talousarvioesitys vahvistaa hyvinvointiyhteiskuntaa. Budjetti sisältää tasapuolisesti parannuksia eri sukupolville, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre. STM:n budjetin loppusumma on runsaat 9,8 miljardia euroa, mikä on 5 prosenttia tämän vuoden talousarviota enemmän. STM:n budjetti parantaa kuntien mahdollisuuksia hyvinvointipalveluiden turvaamiseen. Erityisenä painopisteenä on lapsiperheiden aseman parantaminen, työn ja perheen yhteensovittamisen helpottaminen sekä kansaneläkkeiden tasokorotus. Lisäksi veteraanien asemaa parannetaan monilla toimenpiteillä. Suurin osa määrärahoista käytetään eläkkeisiin, lapsilisiin ja sairausvakuutukseen sekä kuntien tarjoamiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Sairausvakuutusmaksujen korotukset hyvitetään täysimääräisesti palkansaajille ja työnantajille

Budjettiriihessä päätettiin myös sairausvakuutuksen rahoitusuudistuksen periaatteista. Uudistus tulee voimaan vuonna 2006. Sairausvakuutus jaetaan työtulovakuutukseen ja sairaanhoitovakuutukseen, jotka rahoitetaan pääosin vakuutetuilta ja työnantajilta perittävillä maksuilla. Valtio rahoittaa työtulovakuutuksesta vähimmäispäivärahojen osuuden sekä sairaanhoitovakuutuksesta 50 prosenttia. Työnantajien ja palkansaajien keskinäisestä rahoitusjaosta järjestöt voivat sopia ennen hallituksen esityksen antamista.

Valtio hyvittää täysimääräisesti vakuutettujen ja työnantajien maksujen korotukset vuoden 2006 alusta veronkevennyksillä. Eläkeläisten sairausvakuutusmaksu pysyy ennallaan.

Sivun alkuun