Ministeri Lindén sote-johdon neuvottelupäivillä: Uudistus syntyy uudenlaisella johtamisella
Perhe-ja peruspalveluministeri Aki Lindén avasi sote-johdon neuvottelupäivät Kuntatalolla tänään. Ministeri summasi puheensa aluksi hyvinvointialueiden aluevaltuustojen aloittamisen, johtajahaun ja vaativan päätöksenteon mutta tähdensi, että koolla olevalla johdolla on merkittävä rooli uudistuksen onnistumisessa. –Te olette se joukko, joka johtaa soten henkilöstön ja osaltaan alueen asukkaat uudelle hyvinvointialueelle.
–Toivon, että te pystytte oikean tiedon jakamisella, keskustelulla ja ennen kaikkea kuuntelemalla auttamaan henkilöstöä näkemään uudistuksen mukanaan tuomat mahdollisuudet. Uudenlainen johtaminen edellyttää henkilöstön ja alueen asukkaiden mukaan ottamista uudistustyöhön. Ilman kokonaisnäkemyksellisyyttä ja rohkeita tekoja viemme vanhat toimintakulttuurit uusiin rakenteisiin, sanoi ministeri Lindén.
Ministeri kertasi puheessaan, miksi uudistusta lähdettiin tekemään. –Tavoitteena on kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut kaikille suomalaisille, parantaa palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta, turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti, hillitä kustannusten kasvua ja parantaa turvallisuutta.
Ministeri nosti puheessaan esiin palveluiden saatavuuden alueellisen vaihtelun ja hoitotakuun.
–Pidän hoitotakuun tiukentamista välttämättömänä, mutta hoitoon pääsyn parantamisen rinnalla on tärkeää parantaa myös hoidon jatkuvuutta. Tässä olen tuonut esille omalääkärimallia, joka voi viedä eteenpäin sekä parempaa saatavuutta, että jatkuvuutta. Uudistamista on tuettu tällä hallitus-kaudella Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman mukaisilla valtionavustuksilla.
Ministeri Lindén muistutti kuulijoita myös koronan jälkilaskusta, hoito-, palvelu- ja kuntoutusvelasta. Useiden kansantautien todellinen tilanne on arvoitus, kun ihmiset eivät ole päässeet tai hakeutuneet pandemian aikana hoitoon. –Vaikka kunnat ja kuntayhtymät ovat saaneet rahoitusta koronan suoriin tai välittömiin kustannuksiin, on välillisten seurausten korjaaminen vielä edessäpäin, ja osa tästä tarpeesta ilmenee vasta viiveellä. Suomen kestävän kasvun ohjelma tuo tähän osaltaan tukea, ja meillä on parhaillaan arvioitavana ohjelman ensimmäiset valtionavustushakemukset, sanoi Lindén.
Lopuksi ministeri kertoi marraskuussa 2021 käynnistyneestä hallituksen ohjelmasta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden ratkaisemiseksi. –Tarkoituksena on löytää kestäviä ratkaisuja lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä niin, että alueelliset erot on otettu huomioon. Työryhmässä ovat mukana keskeiset työmarkkinajärjestöt ja ministeriöt. Alueilla toimintaa on tärkeä alusta saakka rakentaa niin, että hyvinvointialue on kilpailukykyinen ja houkutteleva työnantaja, Lindén tiivisti.
Lisätietoja
ministerin erityisavustaja Timo Lehtinen, STM, [email protected]