Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Hyssälä: Masennusriskissä olevien nuorten tukemiseen erityishuomiota

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.1.2009 7.00
Tiedote -

"Olen huolestunut nuorten ja nuorten aikuisten masennuksen aiheuttamasta sairauspäivien lisääntymisestä ja työkyvyttömyyseläkkeiden kasvusta. Vuodesta 2000 vuoteen 2007 mielenterveyden häiriöiden vuoksi eläkkeelle jääneiden alle 30-vuotiaiden määrä enemmän kuin kaksinkertaistui", sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä totesi Masto-kiertueen tilaisuudessa Lahdessa tiistaina 27. tammikuuta.

Kansaneläkelaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan vuonna 2007 mielenterveyden häiriöiden vuoksi eläkkeelle jäi 1 900 alle 30-vuotiasta nuorta. Heistä yli 400:lla eläkkeen syynä oli masennus. Masennusjakson vuoksi eläkkeelle siirtyneiden nuorten miesten määrä kasvoi 67 % ja naisten määrä yli 180 %.

"Vanhemman turvattomuus ja psyykkinen huonovointisuus koskettaa myös perheen nuoria. Mielenterveysongelmat siirtyvät herkästi sukupolvelta toiselle, ellei niihin puututa. Työikäisen vanhemman masennuksen aktiivinen, hyvä hoito on samalla nuorten masennuksen ja psyykkisen pahoinvoinnin ennaltaehkäisyä."

Ministeri Hyssälä painotti, että masennusriskissä olevien nuorten tukemiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta he voisivat nykyistä paremmin siirtyä tasapainoiseen aikuisuuteen.

"Koulu-, opiskelija- ja työterveyshuolto eivät ole aina pystyneet riittävän varhain tavoittamaan psyykkisesti oireilevia nuoria tai nuoria aikuisia ja tarjoamaan heille tarvittavaa tukea. Työryhmä valmistelee parhaillaan oppilas- ja opiskelijahuoltoon liittyvää lakia, joka edistäisi myös tätä tavoitetta."

"Erityishuomiota on syytä kohdistaa tuen tarpeeseen, kun nuoret siirtyvät yläasteelta lukioon, ammatilliseen oppilaitokseen, muihin jatko-opintoihin tai työelämään. Masto-hankkeessa edistämme ennaltaehkäisevien menetelmien käyttöä erilaisissa opiskelu- ja työuran siirtymävaiheissa", ministeri Hyssälä sanoi.

Lisätietoja: erityisavustaja Marja Tallavaara. puh. 040 575 6618

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun