Ministeri Hyssälä: Lääkkeet liiaksi sivuroolissa terveydenhuollossa
”Lääkkeet ja lääkehoito ovat olennainen osa tämän päivän terveyden- ja sairaanhoitoa. Lääkemyynnin vuotuinen kokonaisarvo on yli 2,5 miljardia euroa, josta sairausvakuutuksen osuus on noin 1,2 miljardia euroa ja sairaaloiden osuus yli 400 miljoonaa euroa. Koko terveydenhuollon menoista lääkkeiden osuus on 20 prosentin luokkaa”, totesi sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä maanantaina 5. tammikuuta Lääkäripäivien avajaisissa Helsingin messukeskuksessa.
”Suomen väestön nopea ikääntyminen aiheuttaa suuria haasteita lääkehuollossa sekä osaamisessa että kustannusten hallinnassa. Käytännöllisesti katsoen kaikki iäkkäät henkilöt käyttävät lääkkeitä. Yli 93 prosenttia 65 vuotta täyttäneistä käyttää sairausvakuutuskorvattavia lääkkeitä ja heistä noin 70 prosentilla on vähintään 10 ja yli puolella vähintään 15 reseptiä vuodessa”, jatkoi ministeri Hyssälä.
Lääkehuollon alueella toteutetaan vuonna 2009 monia merkittäviä uudistuksia, joilla edistetään lääke-huollon toimivuutta ja lääkehoitojen vaikuttavuutta sekä pidetään kustannukset aisoissa.
Ikäihmisten lääkehoidon kehittämiseksi tarvitaan yhteistyötä
”Ikäihmisten lääkehoidon ongelmat ovat laajasti tiedossa. Lääkkeiden liikakäyttö aiheuttaa haitallisia yhteisvaikutuksia ja heikentää vanhuspotilaiden elämänlaatua. Alikäyttö taas vähentää hoidon vaikuttavuutta. Vanhusten lääkehoidon kehittämiseksi on käynnistynyt laaja ja monipuolinen työ, johon tarvitaan jatkossa koko lääkärikunnan panosta. Parhaiten tämä onnistuu, kun hoitavan lääkärin ja potilaan välillä on hyvä ja pitkäjänteinen hoitosuhde”, korosti ministeri Hyssälä.
”Sosiaali- ja terveysministeriö kehittää lääkehuoltoa monin eri tavoin. Esimerkkinä voidaan todeta annosjakelun korvausjärjestelmän vakinaistaminen tämän vuoden alusta. Korvattavuuden edellytyksenä oleva lääkityksen säännöllinen läpikäyminen on omiaan vähentämään lääkkeiden liikakäyttöä. Samalla lääkkeiden haitalliset yhteisvaikutukset karsitaan. Annosjakelu parantaa lääkehoidon asianmukaista toteutumista ja vapauttaa kuntien kotipalvelun ja kotisairaanhoidon henkilöstön työpanosta muuhun vanhusväestön hyvinvointia turvaavaan toimintaan”, ministeri Hyssälä sanoi.
”Toinen kokonaisuus on lääkehuollon kehittäminen nykyistä pontevammin. Tässä tarkoituksessa on käynnistetty kokonaan uuden lääkealan keskuksen perustaminen. Keskuksen tehtävänä on lääkehuollon ja lääkehoitoprosessien tutkimus ja kehittäminen sekä lääkehuollon hyvien käytäntöjen levittäminen. Keskuksen vastuulla on myös lääkehoidon kokonais- ja kustannusvaikuttavuuden arviointi, lääkkeiden haittavaikutusten ja lääkehoidon turvallisuuden arviointi sekä lääkkeiden haittavaikutusrekisteri.”
”Loppuvuodesta toimintansa aloittavan uuden lääkealan keskuksen myötä myös lääkärien mahdollisuudet saada ajantasaista ja puolueetonta tietoa lääkkeistä ja lääkehoidoista tulevat paranemaan vielä nykyisestä”, ministeri Hyssälä totesi.