Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Haatainen työtapaturmista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 15.11.2005 9.30
Puhe -

Työtapaturmat ja ammattitaudit ovat vähentyneet kahdessakymmenessä vuodessa noin puoleen entisestä. Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haataisen mukaan valtakunnallinen, alueellinen ja työpaikkatasoinen yhteistyö sekä verkottuminen ovat lisänneet toiminnan tuloksellisuutta. Hän pitää myös kolmikantayhteistyötä toimivana ja sisällöltään rakentavana. Ministeri veti yhteen viisi vuotta kestäneen Työtapaturmaohjelman saavutuksia ohjelman päätösseminaarissa Helsingissä tiistaina 15. marraskuuta.

Työtapaturmaohjelma on perustunut ns. nollatapaturma-ajatteluun. Nollatapaturmafoorumiin on liittynyt satoja yrityksiä. Foorumin avulla on pystytty levittämään hyviä käytäntöjä sekä parantamaan turvallisuustietämystä ja osaamista työpaikoilla.

Haatainen sanoi, että työturvallisuuden parantamisesta on tullut monissa menestyneissä yrityksissä tärkeä johtamiseen kuuluva toiminta. Usein hyvien työturvallisuuskäytäntöjen takana on ulkomainen yritysverkosto, joka on tuonut maahamme lisää turvallisuusajattelua - erityisesti nollatapaturmafilosofiaa- ja juurruttanut sen konsernin suomalaisiin työpaikkoihin. Nämä yritykset ovat vieneet asiaa eteenpäin myös siten, että ne ovat edellyttäneet kaikessa alihankinnassa hyvää turvallisuuskulttuuria.

Ministeri muistutti, että Työtapaturmaohjelman päättymisestä ja sen tuomista hyvistä tuloksista huolimatta työtä on jatkettava. Suomessa menetetään ministeriön laskelmien mukaan joka vuosi noin 2,6 miljardia euroa huonojen työolosuhteiden aiheuttamia kustannuksia.

Työturvallisuus saa koko ajan myös uusia haasteita ja riskitekijöitä. Niitä ovat Haataisen mukaan mm. työsuhteiden lyhyt kesto, työn sisällön nopeat vaihtelut, kansainvälistyminen ja monikulttuuristuminen sekä kiire.

Tuula Haatainen
Sivun alkuun