Työministeri Harakka: Työllisyyden täsmennetty tilannekuva ja vaikutusarviointien valmistelu työllisyyden edistämisen kirittäjinä
Työllisyyden edistämisen ministerityöryhmä kokoontui neljännen kerran 11.10.2019. – Entistä paremman yhteisen työllisyyden tilannekuvan muodostaminen ja vaikutusarviointien valmistelu kirittää työllisyyden edistämisen toimia entistä vaikuttavampaan suuntaan, kommentoi työministeri Timo Harakka työllisyyden edistämisen ministerityöryhmän kokouksen antia.
Ministerityöryhmä kävi läpi budjettiriihessä päätetyt toimet työllisyyden edistämiseksi ja käsitteli toimien vaikuttavuusarvioiden tilannetta. Työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö työstävät parhaillaan työllisyysvaikutusten arviointia kustakin toimesta. Lisäksi ministerityöryhmä kuuli esityksen elinkeinopolitiikan vaikutuksista työllisyyteen.
Työ etenee siten, että hallitus saa tammikuussa 2020 iltakouluunsa arvion työllisyyden edistämisen ministerityöryhmän alaisuudessa toimivien kolmikantaisten työryhmien työn etenemisestä. Samalla linjataan jatkovalmistelusta suhteessa kevään kehysriiheen, johon mennessä arvioidaan myös toimien työllisyysvaikutukset.
Työllisyyden tilannekuva: toimien vaikutus näkyviin usein vasta pitkällä aikavälillä
Työllisyyttä edistävien politiikkatoimien vaikutukset eivät ole suhdanteesta riippumattomia. Suomen talouskasvua rajoittavat sekä globaali kasvun hidastuminen että työvoiman tarjonnan rajoitteet. Työllisyyspolitiikan rakenteellisissa uudistuksissa tärkeää on huomioida pitkän aikavälin näkökulma.
– Työvoiman tarjonnan pitkän aikavälin haasteet eivät valitettavasti ole helpottamassa, kertoo ministeri Harakka.
– Olemme tunnistaneet sen, että meillä on työkalupakissamme lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin keinoja työllisyyden edistämiseen. Nopeita vaikutuksia saamme aikaiseksi esimerkiksi työlupaprosessin sujuvoittamisella ja palkkatuen uudistuksella. Sen sijaan esimerkiksi osaamisen kehittämiseen ja osatyökykyisten työllisyyteen liittyvät toimet vaikuttavat pidemmällä aikavälillä, ministeri kertoo.
Seuraavat isommat päätökset kehys- ja budjettiriihessä
– Lähdemme nyt määrätietoisesti edistämään niitä toimia, jotka budjettiriihessä sovittiin tehtäväksi. Seuraavat päätöksentekotilanteet ovat kevään kehysriihessä ja syksyllä budjettiriihessä, kertoo ministeri Harakka.
Hallitus tavoittelee 75 prosentin työllisyyttä ja työllisten määrän vahvistumista vähintään 60 000 henkilöllä vuoden 2023 loppuun mennessä. Vuoden 2020 syksyllä hallituksella tulee olla osoitet-tavissa päätösperäisesti 30 000:a uutta työllistä vastaavat toimenpiteet.
Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Jenni Karjalainen, p. 040 751 5496