Pohjoismaiden ministerit pohtivat koronatilannetta työelämän näkökulmasta sekä EU:n minimipalkka-aloitetta
Toimet työelämän elvyttämiseksi koronan jälkeen ovat aiheena Pohjoismaiden työelämäalan epävirallisessa ministerikokouksessa 12.6.2020. Lisäksi ministerit keskustelevat EU:n vähimmäispalkka-aloitteesta. Suomea edustavat videokokouksessa työministeri Tuula Haatainen ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.
Työministeri Haatainen kertoo kokouksessa Suomessa ennen koronakriisiä ja sen aikana tehdyistä työllisyystoimista.
– Investoinnit taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävään kehitykseen, digitalisaatioon sekä tutkimukseen ja innovointiin ovat omiaan vauhdittamaan talouden elpymistä. Meidän on suunnattava toimenpiteitä työllisyyden ja osaamisen edistämiseen sekä huolehdittava samalla, että toimet kohdistuvat kansalaisiin oikeudenmukaisesti, ministeri Haatainen korostaa.
Sosiaali- ja terveysministeri Pekonen kertoo, että lähes 60 prosenttia suomalaisista siirtyi koronaviruksen takia etätöihin.
– Jotta varmistamme työyhteisöjen selviytymisen kriisitilanteesta, on hyvä huomioida työyhteisöjen uudistumiskyky, mielenterveysosaaminen ja työkyvyn tuki etenkin kriisitilanteen jälkeen, ministeri Pekonen sanoo.
Hallitus muodostaa kantansa EU:n minimipalkka-aloitteeseen vasta komission esityksen jälkeen
Ministerit keskustelevat kokouksessa myös EU:n laajuisesta minimipalkasta, josta Euroopan komissio pyrkii laatimaan esityksen myöhemmin. Suomen hallitus tukee alustavasti tavoitteita torjua työssäkäyvien köyhyyttä, mutta tarkempi kanta asiasta muodostetaan vasta komission tehtyä ehdotuksensa. Mahdollinen hanke ei saa vaarantaa Pohjoismaiden ja muiden sellaisten maiden palkanmuodostusprosesseja, joiden järjestelmät perustuvat kattaviin työehtosopimuksiin.
Epävirallisessa ministerikokouksessa ei tehdä päätöksiä. Kokouksen isäntämaana toimii Tanska.
Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Jenni Karjalainen, p. 040 751 5496
hallitusneuvos Lippe Koivuneva, TEM, p. 0295 049 236